Kommentar

Walt Disney ønsker ikke å distribuere den nye filmen til Michael Moore som handler om 911, Bush-klanen og dens forbindelser til Saudi-Arabia. All oppmerksomheten dette vil avstedkomme vil sannynligvis gjøre filmen til en alle vil se.

Diskusjonen om The Passion var antisemittisk før premieren gjorde at alle måtte se den. Det samme vil trolig skje med filmen «Fahrenheit 9/11», et spill på Francois Truffauts berømte film «Fahrenheit 451» fra 1966.

Forbindelsen er tettere enn som så. Gibsons selskap Icon Productions ble først spurt om å finansiere filmen, men fant at den ikke passet inn. I stedet ble det Miramax, drevet av brødrene Weinstein, ivrige støttespillere for demokratene. Problemet er bare at de solgte Miramax til Disney for ti år siden, og Disney liker ikke filmen. Moores agent sa Disney-direktører fryktet at det kunne gå ut over selskapets gunstige skattebetingelser i Flordia, der Jeb Bush er guvernør.

Profilen på filmen passer heller ikke inn i Disneys image, ble det sagt.

Men filmen kommer ut uansett. Miramax står fritt til å finne en annen distributør i USA, selv om de da må dele fortjenesten. Og Moore skal presentere filmen på Cannes-festivalen neste måned. Han var naturlig nok lite fornøyd med Disneys opptreden:

«At some point the question has to be asked, `Should this be happening in a free and open society where the monied interests essentially call the shots regarding the information that the public is allowed to see?’ «

Moore har sterke meninger, men kommersielt har han vært en suksess. «Bowling for Columbine» tok inn $22 millioner bare i USA.

Den nye filmen handler om de tette båndene mellom den saudi-arabiske eliten og Bush-klanen. Den tar opp det faktum at Osama bin Ladens familie fikk lov å fly ut av USA dagen etter 911, på et spesialchartret fly. Dette har kommet opp under Richard A. Clarkes forklaring for Kongressen, og fremstår nå som noe mysteriøst. Nye opplysninger kan bli ubehagelige for Bush da dette er et ømtålelig tema.

Disney Forbidding Distribution of Film That Criticizes Bush
By JIM RUTENBERG

Published: May 5, 2004