Vi har inntrykk av at humanitær innsats er blitt en ny religion i Norge. Intet gir en slik glød som når Norges Røde Kors kan laste om bord flyene på Gardermoen og fly nedover til et katastrofeområde. NRK er med og gir positive rapporter om hjelpearbeidet. Det var en skuffelse at redningsarbeiderne ikke fikke slippe til, men det bet man i seg. Man kunne likevel gjøre en innsats.

Vi savner mer kritiske røster. Iran er et stivnet diktatur. Hvordan går hjelpearbeidet i et slikt land? Knut Magnus Berge fikk seg til å si idag at den hjelpen som når frem blir fordelt. Han var omlag like kritisk da han var i Bagdad før krigen.

Economist gir oss et langt mer realistisk bilde av forholdene. Bam er langt borte. Det av Norge oppskrytte Røde halvmåne har folk og materiell sentrert i nord. Det tok to netter før telt kom fram. I mellomtiden overnattet folk under åpen himmel. Khamenei kom mandag. Han kunne ikke nedverdige seg til å snakke med utenlandske hjelpearbeidere. Ved forrige jordskjelv i 1990 ble sporhunder omtalt som urene.

Now wait for the political tremors

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂