Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen er skuffet over nordmenn. Han sier til NRK at Flyktninghjelpen får langt mindre pengestøtte til nødhjelp i Gaza enn de fikk da Ukraina ble invadert.

«Krigen i Gaza har vart i over 100 dager, og hjelpeorganisasjoner mangler penger til nødhjelp», hevder han.

«Vi har ikke fått inn en hundredel av de midlene vi fikk inn da krisen var på det verste det første året i Ukraina», uttaler Egeland til NRK Ukeslutt.

I løpet av snart to år har det gjennom Flyktninghjelpen blitt samlet inn 82 millioner kroner til Ukraina.

Det inkluderer støtten som ble gitt via den tv-sendte innsamlingsaksjonen på NRK og store donasjoner fra kommuner, foreninger og organisasjoner.

Til Gaza er det blitt samlet inn 6 millioner kroner gjennom Flyktninghjelpen de siste tre månedene. Pengene kommer hovedsakelig fra privatpersoner.

«Jeg er skuffet», kommenterer Egeland.

Røde Kors mener derimot at det er et stort engasjement fra det norske folk i forbindelse med både Ukraina og Gaza.

«Nordmenn er rause, engasjerte og villige til å hjelpe andre», sier utenlandssjef i Røde Kors, Jørgen Haldorsen.

Til nødhjelpsinnsatsen i forbindelse med Ukraina samlet Røde Kors i Norge inn 283 millioner kroner på 11 måneder. Pengene kom fra private givere og næringslivet. Til Gaza har det de siste tre månedene kommet inn 11,5 millioner kroner.

Egeland vil likevel at nordmenn skal gjøre mer for palestinerne på den Hamas-kontrollerte Gaza-stripen.

«Ja, vær så snill. Gå inn på de hjelpeorganisasjonene som dere vet jobber i Gaza, og overfør penger til hjelpearbeid», oppfordrer Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

Egeland vil ha nytt møte mellom Norge og Taliban

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.