Kommentar

Det er kanskje galskap å gi seg til å spekulere på hva som drev Anna Lindhs mistenkte drapsmann, men likevel. Drapet på Anna Lindh blir i de fleste medier satt i forbindelse med feilgrep i den svenske omsorgen for sinnslidende personer. Institusjoner er lagt ned og personer som burde vært under behandling, overlates til seg selv. Det var velkjent at den mistenkte 24-åringen hadde psykiske problemer. Han synes i tillegg å ha vært drevet av politiske motiver. Han bar på et flere år gammelt hat til Anna Lindh. 24-åringen er serber, og i likhet med mange av sine landsmenn i eksil ble han sterkt provosert av Lindhs uttalte forståelse for NATOs bombing av hjemlandet hans under Kosovo-krigen i 1999. En venn av den mistenkte har uttalt seg om dette til Aftonbladet:

«24-åringen blev mycket upprörd.
– Han tog åt sig kraftigt av det där hon sa under kriget, säger en bekant som umgåtts mycket med honom.»

Dette stemmer dårlig overens med hva moren og venner har uttalt, at 24-åringen overhodet ikke var opptatt av politikk, og at han neppe visste hvem Anna Lindh var. Hans følelser kan ha blitt forsterket gjennom samtaler om dette i det serbiske miljøet.

«Kompisen betonar att 24-åringen var långt ifrån ensam bland serber i Sverige om att ogilla Anna Lindh under kriget.
– I våra kretsar var det många som snackade mycket om detta, säger han.»
(…)
– Han är patriot. Serbien går före allt. Han ville åka ner till kriget redan när han var 15 år.»

Andre venner uttaler til Expressen:

«24-åringen var mycket fascinerad av den jugoslaviska maffian och drömde om att ingå i ett mordkommando, säger en av hans bästa vänner.»
Enligt vännen blev 24-åringen besatt av tanken på att bli en fullblodsgangster när han var i Serbien.»

Ikke minst denne kommentaren er interessant:

«- Han kunde inte agera på egen hand, han behövde någon som styrde honom, som gav honom order vad han skulle göra.»

Politisk motivert drap eller en mentalt syk gjerningsmann som drepte Anna Lindh ved en tilfeldighet? Det vil muligens forbli et ubesvart spørsmål.