Nytt

En førtifire år gammel småbarnsfar sparkes og slås ihjel av minst tre mørkhudede personer på vei fra julebord natt til lørdag i Ludvika, en småby med 14.000 innbyggere på den svenske landsbygden. Det er flere vitner til hendelsen, men gjerningsmennene er fortsatt på frifot til tross for at politiet har innledet massiv etterforskning av saken. En person er mistenkt og siktet, men ikke anholdt. Dagen etter er folk på stedet lite villige til å snakke om ugjerningen.

Hva i all verden er det som skjer med Sverige?

Det gir svært ubehagelige fornemmelser at barbariet såpass ofte kommer til overflaten. Med rollene byttet om ville denne saken gitt assosiasjoner til et Ku Klux Klan-drap i raseskillets USA, og avstedkommet nasjonal indignasjon og skandale.

En 44-årig man avled sedan han överfallits på öppen gata i Ludvika. Han hade varit på julfest och befann sig i sällskap med två andra män när minst två personer gav sig på dem. Ingen misstänkt har gripits för mordet.

– De tre männen var på Carlavägen sent på fredagskvällen när de enligt uppgifter blev överfallna och slagna och sparkade. Vittnen har berättat att det rörde sig om oprovocerat våld. Flera sparkar utdelades när mannen låg ner på gatan. Men det finns inga uppgifter om att några tillhyggen använts, säger länsvakthavande polisbefälet Göran Lekander i Dalarna till TT.

Minst två, kanske så många som fyra–fem, gärningsmän gav sig på trion, enligt vittnen. 44-åringen blev svårast skadad. Han ska ha andats svagt men var i mycket dåligt skick när ambulansen kom.

Personalen arbetade med livräddande insatser under färden, men strax efter ankomsten till Falu lasarett dödförklarades mannen av läkare.

 

Man mördad på öppen gata
Polisen: «Vi har ett signalement»