Kommentar

Kuene i EU tjener mer enn halvparten av jordas befolkning

Landbrukssubsidiene i EU og USA er noe av det mest perverse en kan tenk seg. Særlig når en sammenligner med hva den fattige del av verden har å greise seg på. BBC refererer idag til en ny bok som avslører at forhandlingsklimaet i WTO er preget av trusler og bullying av de fattige land. Den får vi sikkert høre mer om. I den forbindelse ble det også nevnt at EUs kuer er subsidiert med $ 2,50 dagen! De tjener altså mer enn halvparten av jordas befolkning. Hva med en boardkampanje? Ved forrige korsvei for landbruksforhandlingene tok BBC utgangspunkt i flyreiser: EUs kuer er så høyt subsidiert at de kunne flys jorda rundt hvert eneste år. Hver eneste ku. Det er noen millioner av dem.

Slike sammenligninger får en til å begynne å tenke. Det er selvfølgelig ikke kuerne vi elsker så høyt. Vi er ikke indere. Det er oss selv. En ting er at vi vil beholde et nasjonalt landbruk. Noe annet er at det er eksportsubsidiene som faktisk utkonkurrerer bøndene i den fattige verden på hjemmebane. Det er rått!