Hamas oppfordrer muslimer verden over til å angripe «vestlige interesser» hvis USA m. fl. angriper Bagdad. Hamas har jo kontor også i Bagdad. Hamas’ åndelige leder sjeik Ahmed Yassin skriver i et åpent brev (7. februar) at «muslimer bør true vestlige interesser og angripe dem overalt». Han oppfordrer også til boikott av amerikanske varer og produkter fra USAs allierte.

Det pågår en hard kamp mellom den islamistiske bevegelsen Hamas og den mer sekulære palestinske bevegelsen som Arafat leder, om makt og innflytelse over det palestinske folk på Vestbredden og Gaza. Dels har det vært kamper mellom Hamas’ folk og Arafats (selvstyremyndighetens) sikkerhetsstyrker, delvis pågår en diplomatisk og politisk maktkamp, som politisk leder for Hamas, Khaled Meshal, forteller om i et intervju med Al Ahram Weekly. Abu Mazen, den palestinske forhandleren fra Oslo-prosessen og nummer to etter Arafat i selvstyreledelsen, har for første gang møtt Meshal in person, som et tegn på hvilken maktposisjon Hamas har skaffet seg i løpet av den væpnede palestinske kampen som brøt ut høsten 2000 etter at Arafat sa nei til en større del av Vestbredden.
Mye tyder vel på at Arafats nei og satsing på å vinne en væpnet kamp mot israelerne etter Hizbollah-modellen (Israel trakk seg ut av Sør-Libanon i mai 2000, og Hizbollah erklærte seier over IDF) var et taktisk feilsteg som han nå betaler for i form av israelsk gjengjeldelse, ødeleggelse og radikalisering av den palestinske befolkningen – med tap av makt til den islamistiske og ytterliggående bevegelsen Hamas som følge:

«Recent polls show that the resistance movement’s popularity has surged with the Palestinians over the past year to 29 per cent from only nine per cent during Oslo. Hamas is increasingly being acknowledged as a major force in Palestinian decision-making — as demonstrated in the recognition it’s receiving from Arab regimes and even the Europeans. In the background, a weakened PA is forced to accept this new reality, which it had denied in the past, hence the significance of Abu Mazin’s first face-to-face encounter with Meshal. The fact that Abu Mazin quickly departed Cairo when the talks wrapped up, while Meshal stayed for an additional two days and met with some members of the media as well as various official and independent Egyptian figures is probably no less significant»
(Fra intervjuet med Meshal i Al-Ahram)