Foto: Lise Åserud / NTB

En intern rapport hos Statkraft som er sett av Dagens Næringsliv, viser at selskapets satsing på solkraft høyst sannsynlig bidrar til tvangsarbeid i Kina, melder NTB.

– Menneskerettsbrudd, som tvangsarbeid og annen undertrykking, er en kjent og krevende problemstilling i deler av de internasjonale leveringskjedene, blant annet i deler av Kina, og i andre land, skriver Statkrafts direktør for eksternkommunikasjon, Torbjørn Steen, i en e-post til avisen.

– Statkraft søker i størst mulig grad å unngå slike risikoområder. Noen ganger er imidlertid det ikke mulig. For eksempel kommer mesteparten av hovedkomponentene i solceller fra Kina, som dominerer den globale leverandørkjeden for solceller, skriver han.

Det er gjennom internasjonale oppkjøp at Statkraft har fått den varme poteten i fanget:

Statkraft kjøpte Storbritannias største solkraftprodusent Solarcentury i november 2020 og ble dermed eier av en rekke store solcelleparker rundt om i verden. Kina er den største produsenten av en viktig råvare for solcellepanelene, polysilisium.

Ifølge konsulentselskapet Bernreuter Research, som følger dette markedet tett, skjer 45 prosent av all produksjonen i verden i Xinjiang-provinsen, der den muslimske uigur-befolkningen bor. Det er kommet en rekke anklager om at Kina internerer uigurer og tvinger dem til å arbeide.

Hos det statseide norske selskapet er man ikke spesielt meddelsomme hva angår potensielt kompromitterende detaljer:

Statkraft vil ikke oppgi til Dagens Næringsliv hvilke selskaper det har i leverandørkjeden.

Den tyske journalisten Michael Houben advarte i fjor om at Tysklands satsing på «fornybar» energi bygger på at 95 prosent av solcellene importeres fra Kina, og reiste spørsmål om hvor hensiktsmessig det er å gjøre seg avhengig av Kina istedenfor Russland.

Lignende advarsler kom også fra Italias tidligere energiminister Roberto Cingolani. Batteri­samfunnet vil gjøre oss mer avhengige av Kina enn vi nå er av Russland, sa Cingolani i juni 2022.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.