En omfattende kartlegging utført av Fagbladet viser at de fleste leger som mister autorisasjonen etter overtramp i helsevesenet, er menn mellom 50 og 80 år.
Seksuell utnyttelse av pasienter og rollesammenblanding var den vanligste årsaken til autorisasjonstap i fjor.
Fagbladets kartlegging har undersøkt alle helsearbeidere som mistet autorisasjonen i Norge fra 2018 til og med 2024. Legene skiller seg ut ved at de ofte mister autorisasjonen i høy alder, etter lang fartstid i yrket. De er også den yrkesgruppen blant helsearbeidere som oftest mister autorisasjonen på grunn av seksuell utnyttelse av pasienter.
Den typiske legen som mister autorisasjonen, er en mann i alderen 50 til 80 år, som ofte arbeider på et lite legekontor eller driver egen praksis i distriktet. I 2024 jobbet nærmere 40 prosent av de mannlige legene som mistet autorisasjonen som fastleger eller i mindre privat praksis.
Saken om den tidligere kommuneoverlegen i Frosta, Arne Bye, som nylig ble dømt til 21 års fengsel for å ha voldtatt 70 pasienter, er et prominent eksempel som deler flere fellestrekk med det typiske profilbildet.
Professor i medisinsk etikk, Reidun Førde, er ikke overrasket over funnene. Hun påpeker at lang erfaring som lege bygger tillit, noe som kan misbrukes. Førde mener at ensom praksis, utenfor et større fagmiljø, gir større anledning til å begå overgrep.
Hun slår fast at seksuelt grenseoverskridende atferd først og fremst er et «mannsproblem» også i helsevesenet, og at dette handler om personlighetsbrist og manglende selvkontroll, ikke mangel på kunnskap om etiske regler.
Kartleggingen fra Fagbladet viser også svært grove enkeltsaker, inkludert leger dømt for besittelse av overgrepsmateriale og for seksuelle forhold til barn. En sak involverte en lege som voldtok en sårbar pasient, brukte dopmidler og utførte vold, og som også sendte seksualiserte meldinger om pasientens datter.
Denne legen mistet retten til å drive som lege på ubestemt tid.
Mannlige leger står for 79 prosent av autorisasjonstapene i perioden 2018 til og med 2024, til tross for at kvinnelige leger nå er i flertall i yrket. Det jobbet i underkant av 19.000 kvinnelige leger og 16.400 mannlige leger i 2024, ifølge SSB.
Førde tror den økende andelen kvinnelige leger vil bidra til økt trygghet når det gjelder seksuelle overgrep på legekontoret i fremtiden.
Når det gjelder spørsmål om etnisitet for leger som mister autorisasjonen for slik type overtramp, viser offentlig tilgjengelig statistikk fra Helsetilsynet, som har ansvar for å tilbakekalle autorisasjoner, ingen spesifikk oversikt basert på nasjonalitet eller opprinnelsesland for disse spesifikke tilfellene.
Statistikken fokuserer på type overtredelse, kjønn og alder.