Redaksjonell uavhengighet har vært lovfestet siden 2009, men redaktørforeningen tok tirsdag til orde for å grunnlovsfeste dette.
– Dette er et interessant forslag, og jeg ønsker debatten velkommen, sier kulturminister Lubna Jaffery (Ap).
Hun påpeker at behovet for redaktørstyrte medier vi kan stole på, trolig aldri har aldri vært større enn i dag.
– Redaksjonell uavhengighet er her en helt sentral forutsetning. Dersom folk skal kunne bruke informasjonen de får gjennom mediene som grunnlag for egne meninger og politiske valg, må de kunne ha tillit til at innholdet ikke er styrt av verken eiere eller myndigheter.
Norge har i en årrekke toppet listen på Reportere uten grensers pressefrihetsindeks, og kulturministeren understreker at vi er svært godt stilt i Norge.
– Men har vi de sikkerhetsmekanismene vi trenger for å sikre sterke og uavhengige medier også hvis konfliktlinjene i samfunnet skulle bli skarpere? Dette er noe vi bør diskutere i gode tider. Når det spisser seg til, kan det være for sent.
Det stilles opp et ideal som aldri har eksistert: At mediene eksisterer uten bindinger. Slike har alltid eksistert, men nå later man som om man kan «sikre» uavhengigheten, uten å presisere hvordan. Jaffrey kobler dette til en situasjon hvor «konfliktlinjene blir skapere». Det høres nesten ut som hun vil ha en intervensjonsrett. Det var noe man lekte seg med i utkastet til revisjon av Grunnloven for noen år siden. Da lå det inne forslag om at staten kunne gripe inn med forhåndssensur. Bl.a. professor Eivind Smith fikk skutt forslaget ned som uhørt.
Nå dukker ønsket om «sikring» opp igjen og det er de samme toner, men igjen uten presisering.
Publikum skulle ønske klar tale, ikke forblommede uttalelser.
Hva mener Jaffrey med at det «kan være for sent»?
Mener hun når Bastillen er stormet?