En ny rapport fra tankesmien Manifest Analyse hevder at kommentatorer som slipper til i NRKs debattprogrammer «Dagsnytt 18» og «Politisk kvarter» i stor grad lener seg mot høyre i økonomiske spørsmål.
Funnene i rapporten, som har analysert debattflatene over to perioder mellom 2018 og 2023, har ført til ulike reaksjoner i medie- og politiske kretser, skriver Klassekampen.
Ifølge rapporten, skrevet av sosiolog Emil Øversveen og spesialrådgiver Magnus E. Marsdal i Manifest Analyse, kan 71 prosent av kommentatorene som deltok i debattene om økonomiske spørsmål, plasseres til høyre for det politiske sentrum. Kun 29 prosent skal ha lent seg til venstre. Rapporten baserer klassifiseringen på kommentatorenes standpunkter i saker som EU, skatt, privatisering, markedet, tollbarrierer og rentepolitikk.
Emil Øversveen uttaler at representasjon i mediene er et viktig demokratisk spørsmål, og at NRK, som allmennkringkaster, har et særlig ansvar for politisk nøytralitet.
Han mener funnene viser at NRK har en klar utfordring med å oppnå balanse over tid.
Rapporten peker spesielt på at kommentatorer fra den sosialistiske venstresiden er underrepresentert, sett i forhold til oppslutningen deres partier hadde i målingene i den undersøkte perioden.
Rapporten møter imidlertid kritikk for sin metode. Frithjof Jacobsen, kommentator i Dagens Næringsliv (DN), som selv gjerne plasseres på borgerlig side, er lite imponert.

Tankesmien Manifest Analyse hevder at kommentatorer som slipper til i NRKs debattprogrammer stort sett er høyrevridde. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Han mener det er en svak metode å klassifisere kommentatorer basert på hvor de jobber, og understreker at det er viktigere hva de faktisk sier. Jacobsen beskriver rapporten som en «banal temperaturmåler» på bredden i ordskiftet og tror mange av kommentatorene som er plassert til høyre, egentlig er nærmere sentrum.
Kjell Werner, kommentator i Dagsavisen, ser funnene som et «tankekors» og ikke overraskende, gitt at det finnes flere borgerlige medier. Han mener det også er opp til kommentatorer på venstresiden å bli mer profilerte.
NRK selv, ved redaktør Ole Eivind Henden i Nyhetsdivisjonen, sier de setter pris på innspillene, men finner definisjonen av kommentatorer problematisk. Henden mener det er et skjønnsspørsmål og at kommentatorer er uavhengige.
Han fastholder at NRK lykkes godt med å være balanserte over tid, men anerkjenner at kritikken kan gi verdifull informasjon. Henden nevner at NRK historisk er blitt anklaget for å være «Arbeiderpartiets rikskringkasting» (ARK), og at aktører på begge sider av politikken alltid vil være uenige i hvorvidt NRK er balansert.
Debatten om politisk balanse i norske medier, og spesielt i NRKs debattprogrammer, er ikke ny og har vært gjenstand for flere analyser tidligere.
Mens noen studier har pekt på en overvekt av stemmer fra den ene eller andre siden i visse perioder eller temaer, understreker Medietilsynet og andre aktører NRKs mandat om å sikre et bredt meningsmangfold over tid.
Hvorvidt statskanalen overholder dette mandatet, er det imidlertid stor uenighet om.