Document har tidligere skrevet om danske forskere som vil skremme barn mer for å engasjere dem i kampen mot en global klimakrise. Nå promoterer også NRK dette synspunktet.
Klimabarometeret for 2024 viser at unge engasjerer seg mindre i klimasaken sammenlignet med tidligere år. Nå hevder flere danske forskere at de har funnet løsningen på hvordan man kan øke klimaengasjementet blant unge mennesker.
Martin Hauberg-Lund Laugesen er en av forskerne bak en metode kalt «mørk pedagogikk» i skoleundervisningen. Han er postdoktor og forsker i utdanning og bærekraftig utvikling ved Syddansk Universitet.
Metoden bruker sterke, negative opplevelser for å få elevene til sanselig og følelsesmessig å merke konsekvensene av menneskelig påvirkning på klimaet.
«Ved å tørre å gå sammen inn i mørket, kan vi finne lyset på en reelt oppbyggende måte», sier Laugesen. Han har studert effekten av mørk pedagogikk i undervisning, og tror dette kan bidra til større forståelse.
Laugesen mener at det å oppleve lukten av død fisk, eller å se videoer av koalabjørner som brenner i skogbranner, er eksempler på hvordan mørk pedagogikk kan brukes i barneskolen.
Professor på lærerutdanningen ved UiT Norges arktiske universitet, Siw Killengreen, er derimot kritisk til bruk av mørk pedagogikk i skoleundervisning.
«Personlig synes jeg det er hårreisende. Jeg har sett veldig lite forskning som viser at det å skremme barn til å engasjere seg er en god inngang».
«Særlig når vi ser at veldig mange unge har klimaangst og er bekymret for fremtiden», sier hun til NRK.
Killengreen mener det er viktig med en positiv vinkling inn på klimasaken.
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.