Nansensenteret skal i et samarbeid med en barneskole i Bergen plassere ut hundre små trebåter i Arktis. Ved å følge båtenes bevegelse skal barna lære om klimaendringer.

Barna er allerede informert om klimakrisen. På spørsmål om de har hørt om global oppvarming, nikker 30 barnehoder bekreftende.

– Bra. For de båtene som dere skal dekorere i dag, skal vi ta med helt opp til Arktis, og plassere dem rundt bøyer som vi så kan spore. Målet er å se hvor fort isen driver, forklarer Kjetil Lygre, prosjektleder for prosjektet «Float your boat».

Elevene i femte trinn på Smørås skole får se video hvor is bryter seg løs og driver sørover mot Svalbard. Klimaklubben på Landås, og andre barn og unge som har besøkt VilVite, dekorerte til sammen 90 båter.

VilVite er et program i regi av Vitensenteret i Bergen. De ble kontaktet av Nansensenteret for å bidra til trebåtprosjektet, sier VilVite-sjef Lars Leegaard.

– Mottoet vårt er jo at alle er oppdagere og skapere, kanskje vi sår noen spirer her, smiler han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

– Dumt for isbjørnene 

Tiåringene har tydeligvis forstått hvor alvorlig klimatrusselen er. Dette viser seg blant annet når de skal dekorere trebåtene som skal sendes til Arktis.

– Vi har bestemt oss for å tegne isfjell på ene siden og flammer på den andre, forteller Tilde.

– Vi synes det er kult, og så smelter jo isen på grunn av varme! forklarer klassevenninnen Synne.

Tidligere het det «kloden koker». Nå heter det tydeligvis «kloden brenner».

De ti år gamle elevene har hørt om global oppvarming før.

– Det er dumt at isen smelter, sier Tilde.

– Ja, det er veldig dumt for isbjørnene! nikker Synne.

Forskningsleder Hanne Sagen fra Nansensenteret sier at målet er å engasjere enda flere i forskningsarbeidet, derav samarbeidet med VilVite. Mellom linjene forstår man at det satses på å utdanne barna til de «korrekte» holdningene i forhold til klimaendringene. Håpet er at barna skal la seg inspirere til å forske i Arktis i fremtiden.

Tilde lar seg inspirere, i alle fall delvis:

– Jeg kunne kanskje tenke meg å bli forsker. Eller kanskje sykepleier, jeg vil gjøre noe som hjelper folk.

Elevene fra Smørås har store forventninger til prosjektet:

– Om isen smelter, så kan den komme ganske langt tror jeg, sier Synne.

– Jeg håper de kan finne den igjen, det hadde vært superkult! slår Tilde fast.

«Om isen smelter», sier Synne. Man får håpe læreren og forskerne korrigerer denne glippen, slik at hun neste gang sier når isen smelter.

For alle dere som ikke går i femte klasse, så ønskes dere hjertelig velkommen til Eidsvolls plass i Oslo 27. august. Her får alle anledning til å brøle for klimaet.

27. august er dagen da vi slipper brølet løs i form av en fantastisk kunstinstallasjon som rommer ditt og alle andres brøl, og sørger for at vi blir hørt.

Skjermdump klimabrølet.no

BA: – Det er dumt for isbjørnene at isen smelter (bak mur)

Les også:

Leder av Unge Venstre Oslo sliter med klimaangst

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.