Det grønne skiftet stormer videre, og til tross for at det ikke kommer av flekken og prosjekter flopper like fort som de kollapser, så opptrer klimaaktivistene fortsatt som om alt går helt strålende. Dette er ikke overraskende, siden alle klimajobbene deres er basert på offentlige subsidier, og derfor lanserer de også stadig nye grønne visjoner og løsninger. Det nyeste på listen er et prosjekt for å lagre fremtidens hydrogen i naturlige salthuler i bakken.

Målet med energiomstillingen som (ikke) pågår er å fase ut all fossil energi til fordel for å høste energi fra vind, sol og bioenergi. Dette krever også massiv energi-lagringskapasitet når det ikke blåser, og derfor bygges det batterier, ammoniakkprosjekter og infrastruktur for det kommende «hydrogensamfunnet» som var forventet allerede før år 2000.

Denne fremtidsdrømmen, basert på like fiktiv «sirkulærøkonomi», er faktisk like langt unna nå som før, selv om det brukes ufattelig mye mer penger på det. Problemet er at hydrogen er svært mye farligere og vanskeligere å håndtere enn noen annen gass, og derfor trenger man kreative løsninger på lagringsproblemet.

Forskere finner løsninger som utløser mer forskningsmidler

Nå har gløgge forskere funnet ut at salthuler kan være et effektivt sted for lagring av hydrogen i Tyskland, på grunn av deres geologiske, fysiske og kjemiske egenskaper, ifølge en rapport publisert av Institutt for energiøkonomi ved Universitetet i Köln (EWI). Salthuler er kunstige hulrom i underjordiske saltformasjoner som skapes ved kontrollert oppløsning av steinsalt ved injeksjon av vann.

Forsøk viser at dette «kan virke», og rapporten fremhever at Tyskland kan være et sentralt sted for hydrogenlagring i Europa fordi landet har mange potensielle slike salthuler, samt stor lagringskapasitet for naturgass som kan konverteres til hydrogenlagring.

Lagringskapasiteten vil gjennomsnittlig ligge mellom 35 og 140 gigawatt-timer, og kostnaden for lagringen vil variere mellom 0,66 euro og 1,75 euro per kilo, avhengig av kriterier som grottens størrelse og antall ganger hydrogenet byttes ut. Dette er beregnet til å være konkurransedyktig i forhold til andre løsninger, og relevant i forhold til produksjonen av hydrogen til mellom tre og fire euro per kilo, noe som betyr at lagring vil utgjøre rundt en fjerdedel av de totale forsyningskostnadene.

En fiktiv fremtid skal presses frem med andres skattepenger

I de grønne hodene vil fremtiden altså fortsatt drives av hydrogen, etter 25 år med fiasko, og basert på absolutt ingen eksempler eller suksess-empiri. Tysklands behov for hydrogenlagringskapasitet er estimert opptil 104 terawattimer i 2045 etter krystallkule-vitenskapen, og nå har det tyske energiselskapet Uniper annonsert et mål om å lagre minst 250 gigawattimer med hydrogen i salthuler innen 2030.

Denne optimismen er bygget på at man ingorerer spørsmålet om hvor all energien skal komme fra, for hydrogen er ikke en energikilde. Hydrogen er et energilager, men med vesentlig lavere energieffektivitet enn batterier. I dag blir mesteparten av hydrogenet samfunnet bruker, produsert fra naturgass, til et energitap som strekker seg opp mot 80 prosent. Den slags energisløsing vil aldri noe samfunn kunne overleve.

Når det «grønne skiftet» er gjennomført i 2050 (dream on), vil det ikke finnes noe naturgass, og da må alt lages gjennom elektrisk kraft som kommer fra vind og solpaneler – og siden disse ikke evner å levere strøm til samfunnet mer enn 20–30 prosent av året, er det umulig å forklare hvordan man skal skape et så enormt strømoverskudd som må til for å produsere disse vanvittige mengdene hydrogen i salthulene.

Løsningen er alltid å kjøpe flere vindturbiner og solpaneler

Ifølge solpanel- og vindturbineselgerne er det bare å kjøpe flere solpaneler og vindturbiner av dem, så får du dette vanvittige strømoverskuddet. Problemet er at når det ikke blåser, får du nøyaktig like mye strøm ut av en million vindturbiner som fra én vindturbin – og det samme gjelder om natten for solpaneler.

Da hevder selgerne at løsningen er å kjøpe to millioner vindturbiner, men selv en femteklassing skjønner hva svaret blir. De som styrer landet vårt, skjønner det ikke.

 

 

Kjøp «Den usynlige energikrigen. Fra Kennedy-attentatet til Nord Stream-sabotasjen» av Alf R. Jacobsen her!

Den usynlige energikrigen av Alf R. Jacobsen

 

Kjøp billetter til boklansering her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.