Under avslutningen ved New York University Abu Dhabi i mai i år ropte en student iført palestinaskjerf «Free Palestine» da han gikk over scenen for å motta vitnemålet sitt. Noen dager senere skal han ha blitt deportert fra De forente arabiske emirater, skriver Malak Harb i Associated Press i dag.

Hendelsen skjer samtidig som Emiratene forsøker å balansere sin diplomatiske anerkjennelse av Israel med den pågående krigen mellom Israel og Hamas.

Selv om de tilbyr bistand til palestinerne, har det ikke vært noen av massedemonstrasjonene som feide over den arabiske verden her, skriver Harb som rapporterer fra landet.

Ytringer er strengt kontrollert og det har også påvirket det akademiske livet ved NYU Abu Dhabi, der studenter sier at aktiviteter i forbindelse med krigen har blitt forbudt, og de som bærer keffiyeh har blitt nektet adgang til kulturarrangementer i landets hovedstad.

Ifølge AP fikk studentene streng beskjed før avslutningen at det ikke er tillatt å vise det palestinske flagget eller palestinaskjerf under seremonien eller noen steder på campus, selv i studentboliger. I tillegg forbød universitetet alle typer nasjonaldrakter.

Fem studenter som snakket med AP på betingelse av anonymitet, beskrev lignende omstendigheter i forkant av uteksamineringen, noe som også rammet dem som tidligere hadde forsøkt å kjøpe palestinaskjerf i store kvanta for å samle inn penger og organisere markeringer for de døde i Gaza.

Studenten som trosset påbudet og ropte «Free Palestine» på scenen, havnet til slutt i politiets varetekt før han ble deportert, ifølge American Association of University Professors, som støtter arbeidet for ytringsfrihet og akademisk frihet. Studenten er ikke identifisert.

NYU Abu Dhabis handlinger kommer samtidig som Emiratene opprettholder sine diplomatiske bånd til Israel, som har både et konsulat i Dubai og en ambassade i Abu Dhabi, skriver AP.
De daglige flyvningene til Israel har fortsatt, selv om vestlige flyselskaper var sene med å gjenoppta flyvningene til Ben Gurion internasjonale lufthavn utenfor Tel Aviv.

Sikkerhetsmyndighetene fulgte nøye med på pro-palestinske demonstrasjoner da Dubai var vertskap for FNs COP 28-klimaforhandlinger i november, som Emiratene måtte tillate i den FN-kontrollerte «blå sonen» ved arrangementet.

Sinnet har kokt blant de mange araberne som bor i De forente arabiske emirater, inkludert innfødte og andre nasjonaliteter, etter hvert som krigen har rast videre, skriver AP til slutt.

På Abu Dhabi Comedy Festival nylig så en AP-journalist sikkerhetsvakter hindre folk i å komme inn på arrangementet med mindre de tok av seg palestinaskjerfene og leverte dem fra seg. En kvinne ropte imidlertid «Free Palestine» under en opptreden av den amerikanske komikeren Dave Chapelle, som kalte det som skjedde i Gaza for et «folkemord».

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.