NTB

Russlands FN-ambassadør hevder det var norske NASAMS-raketter som traff barnesykehuset i Kyiv mandag. Det avviser Forsvarsdepartementet.

Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzia påstår at det er sannsynlig at det var norske NASAMS-raketter som traff barnesykehuset i Kyiv
mandag.

Nebenzia kom med uttalelsen under et møte om Ukraina i FNs sikkerhetsråd tirsdag, ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov hevder at missilangrepet var planlagt for å styrke Ukrainas posisjon før Nato-toppmøtet i Washington denne uken. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj deltar på det tre dager lange møtet.

NASAMS er et luftvernsystem produsert av Kongsberg Gruppen i samarbeid med amerikanske Raytheon. Norge har bidratt med denne typen luftvernsystemer til Ukraina.

– Desinformasjon

Pressevakt Emil Bremnes i Forsvarsdepartementet sier det ikke er noe som tyder på at de russiske påstandene stemmer.

– Russland har vist en tydelig vilje til å spre desinformasjon og usannheter. Russland startet krigen og gjør bruk av missiler i stort omfang mot ukrainske byer og sivil infrastruktur. Russland er alene ansvarlige for skadene og lidelsen som følger av denne krigen, sier Bremnes til NTB.

Krever forklaring

MDG mener de russiske beskyldningene er uansvarlige og at regjeringen må gi øyeblikkelig beskjed til Russland om at dette er helt uakseptable anklager.

– Norge må reagere sterkt på Russlands bombing av barnesykehus i Kyiv, og kreve forklaring på Russlands oppsiktsvekkende beskyldning om norsk ansvar, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson (MDG).

Regjeringen var tidlig ute med å fordømme det russiske angrepet.

– Det er svært alvorlig at angrepene igjen har rammet sivile og sivil infrastruktur. Russland har, som krigførende part, ansvar for å beskytte sivile i henhold til den internasjonale humanitærretten, sa utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i en uttalelse mandag.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.