Utsikt over Rhinen til kjemikonsernet Bayers produksjonanlegg i Leverkusen den 9. august 2019. Foto: Martin Meissner / AP / NTB.

Industri­produksjonen i Tyskland falt i mai med 2,5 prosent sammen­lignet med april, og med 6,7 prosent sammen­lignet med mai 2023, ifølge den tyske statistikk­myndigheten Statistisches Bundesamt.

Årsakene til den betydelige nedgangen, som er den kraftigste på lang tid, sies av bransjefolk å være få ordrer, manglende arbeids­kraft, høye ­kostnader, ikke minst til energi, samt byråkratiske hindringer, opplyser Die Zeit.

Nedgangen kommer overraskende på analytikere, som hadde forventet en liten økning på 0,1 prosent fra april til mai, skriver den tyske avisen. I stedet falt produksjonen for femte måned på rad.

Om man holder energiproduksjon, bygg og anlegg utenfor, er den årlige nedgangen på 2,9 prosent.

Det var særlig en kraftig nedgang på 5,2 prosent i bilindustrien som påvirket utviklingen i mai negativt. Måneden før hadde produksjonen i denne sektoren økt med 4,5 prosent. Produksjonen falt også kraftig i bransjene elektrisk utstyr (–7,2 %), maskinindustri (–5,9 %) og farmasøytisk industri (–5,4 %).

Observatører ser ingen snarlig bedring i sikte:

«Sammen med den siste tidens forverring av forretnings­forventningene i industriell sektor, peker den fortsatte nedgangen i ordre­inngangen i utgangs­punktet på en ganske dempet industri­økonomi i de kommende månedene», uttaler økonomi­departementet. Sebastian Dullien, viten­skapelig direktør ved Institutt for makroøkonomi og konjunktur­forskning (IMK) ved Hans Böckler-stiftelsen, uttrykker det mer drastisk: «Håpet om en vending i industri­økonomien allerede i vårkvartalet har dermed blitt gjort til skamme.»

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.