Stadig flere foreldre har ikke lenger råd til å ta med seg sine barn på ferieturer.

Flere organisasjoner tilbyr nå gratis ferieopphold for både barn og foreldre. De forteller om stor pågang og veldig lange ventelister.

– Vi har 65 sommerferieopphold. Alle plassene er fulle, og vi har lange ventelister i alle distriktene, sier seniorrådgiver Ingvild Rønningen i Røde Kors til TV 2.

Røde Kors tilbyr sommerferier med minst tre overnattinger, ofte er det snakk om én uke. De har i tillegg masse aktiviteter rundt om i landet, med alt fra båttur, feriedag på stranda eller krabbefiske.

Også Blå Kors tilbyr ferieopphold.

– Hvert år har vi 2000 barn og voksne på ferie, 1000 av dem på sommeren. Vi har dessverre 3000 på venteliste og mer enn det, sier Henning Reme i Blå Kors.

Han sier at økningen i antall henvendelser er på 50 prosent fra sommeren i fjor. Også Røde Kors sier det er en økning.

Støre tok privatfly til luksuriøs fredskonferanse i Sveits

Alle organisasjonene sier det gjør vondt å si nei til familier som vil gi barna en god ferieopplevelse i sommer. De får penger fra forskjellige offentlige og private givere, og sier de kunne gitt et tilbud til mange flere om de bare hadde hatt råd.

– Det er veldig vanskelig og hjerteskjærende å måtte si nei. Vi vet at behovene er reelle, men har ikke mulighet til å hjelpe flere, sier Reme i Blå Kors.

Etter sommerferien kommer det uunngåelige spørsmålet når barna samles igjen på skolen: Hvor var du i sommer?

Sommerferien skal være en god tid, og er for mange barn den beste tiden på året.

Røde Kors opplever at desperate foreldre forsøker å kjempe sine barn med på en gratis ferietur i regi av organisasjonen.

– Vi får flere og flere desperate telefonsamtaler etter at søknadsfristen har gått ut. Det er flere som prøver å kjempe sine familier inn, avslutter Rønningen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.