NTB

Labour ligger an til å vinne rekordmange seter i det britiske parlamentet, ifølge en ny meningsmåling. Toryene kan være på vei mot et katastrofevalg.

Meningsmålingen, gjennomført av Survation, anslår at Labour med Keir Starmer i spissen vil vinne 484 av totalt 650 seter i det britiske parlamentet.

Dersom det blir virkelighet, betyr det at Labour ligger an til å gjøre et historisk godt valg. Det er nemlig langt flere seter enn det partiets tidligere leder Tony Blair klarte å kapre i brakseieren i 1997, da Labour vant 418 seter, det meste i partiets historie.

De konservative, som har sittet med makten i Storbritannia i 14 år, spås derimot kun å vinne 64 seter, noe som i tilfelle vil være det dårligste valget for partiet siden grunnleggelsen i 1834.

Ifølge meningsmålingen vil Reform vinne sju seter i nasjonalforsamlingen.

Survation har brukt MRP-teknikk i meningsmålingen, som vil si at de har estimert opinionen på lokalt nivå ut ifra store nasjonale utvalg. Eksperter beskriver det som en statistisk modell som bruker meningsmålingsdata, snarere enn en ren meningsmåling.

Andre MRP-analyser av det britiske valget har vist mindre seiersmarginer for Labour, men ingen har vist et annet utfall enn at partiet vinner.

Tidligere tirsdag viste en alminnelig meningsmåling fra Redfield og Wilton Strategies en liten innsnevring i Labours ledelse, men satte likevel partiet på kurs mot en komfortabel seier.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.