På gården Korteweg i Nederland er det i 70 år blitt drevet saueavl. Gerda (58) og Martin (65) overtok på 1990-tallet familiebruket efter Gerdas svigerfar. De hadde innledet en gradvis nedtrapning av besetningen med tanke på en ordnet overgang til pensjonstilværelsen, men slik skulle det ikke gå. 

Gir opp familiegården

Natt til lørdag 15. juni ble tre fjerdedeler av avlssauene deres stjålet. Tapet er så omfattende at ekteparet gir opp virksomheten; det vil kreve for mye å bygge det hele opp igjen.

– Vi hadde de siste årene begynt å redusere antallet sauer. Men at karrièren skulle avsluttes slik er veldig trist. Den siste tiden har vært tøff på grunn av blåtunge (en smittsom, insektbåren virussykdom som rammer sauer og iblant storfe). Det har medført tap av noen dyr. Vi gir oss nu. Det vil være et altfor omfattende arbeid å bygge det hele opp igjen. Du får ikke flere tiårs avlsarbeide tilbake sånn uten videre, sier Gerda.

Mysterium

Hvordan sauene forsvant er et mysterium. Området der dyrene beiter er ikke synlig fra hjemmet deres. 

– Antagelig ble dyrene fanget og lastet opp på en lastebil, sier Martin til RTV Rijnmond.

– Forferdelig nok som det er

Paret har anmeldt saken til politiet, men ingen er så langt under mistanke. At tyveriet skjedde én dag før eid – muslimenes store offerfest da prisen på sau fordobles før de slaktes en masse med hodet vendt mot Mekka – vil ikke Gerda som er en fredsæl bondekone, spekulere i.

– Det er forferdelig nok som det er, sier hun.

Kjenner alle blodlinjene

Tapet av sauene har berørt Gerda og Martin dypt. 

– Du kjenner alle dyrene, alle blodlinjene. Det er vakre sauer hver eneste en. Man er bare stolt av dem. Jeg tror ikke vi får dem tilbake, men jeg håper selvfølgelig. Vi trenger ikke å blande politiet inn, bare bring dyrene våre tilbake i mørke natten. Det er alt vi ønsker.

 

Kjøp «Europas underlige død»!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.