«Rockestjerneøkonomen» professor Jeffrey Sachs er en av de mest høylytte kritikerne av USAs rolle i den pågående krigen i Ukraina. I Piers Morgans Uncensored kritiserer han medier og politikere for å underslå at også Russland har legitime sikkerhetsbekymringer.

NATO, en trussel

Sachs tar ikke USAs offisielle fortelling om Russlands invasjon av Ukraina for god fisk. I Morgans intervju gir han en kvikk forelesning i samtidshistorie og geopolitikk. Han remser i detalj opp historiske vestlige provokasjoner samt Russlands historiske perspektiv på NATO som en trussel, noe som NATO selv bare har forsterket av utvidelsen østover og sviket mot avtaler som ble inngått på slutten av sovjettiden. 

Sachs efterlyser forhandlinger om Putins siste fredsforslag som krever at Ukraina avstår areal til Russland. Han tegner et bilde av USA som den ultimate anstifteren av globalt kaos – og han får det hele til å fremstå som adskillig mer komplisert enn «slemme Putin og snille NATO» – til tross for vestlige mediers repetisjon av budskapet.

Illegitim krigsnasjon

Brudd på Minsk II-avtalen og USAs innblanding i kuppet som fjernet Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj fra makten, er detaljer i det bilde Sachs maler. 

For den amerikanske professoren har USAs utenrikspolitikk hatt sentral betydning for utviklingen av konflikten. Han trakk frem operasjoner for regimeskifte, bombingen av Beograd, delingen av Serbia og det som skjedde i Afghanistan, Irak og Syria.

Essensen

Videoen under inneholder essensen i Sachs’ «belæring» av Piers Morgan. Hele intervjuet på en drøy halvtime er tilgjengelig på YouTube.

På 1980-tallet ble Sachs kjent som den unge økonomen som jobbet med nye demokratier og problemfylte økonomier – og for sin «sjokkterapi» i land som Russland, Bolivia og Polen. Han har skrevet bestsellere som The End of Poverty (2005). 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.