Bare timer før de skal duellere i Atlanta gir dommer i Florida, Aileen Cannon, Trumps advokater en seier i holmgangen med spesialetterforsker Jack Smith. Cannon åpner for reversering av en av de de viktigste seirene Smith vant i Washington for en annen dommer.

Trumps største handikap er at justisdepartmentet legger alle saker til distrikter hvor Demokratene har overveldende makt. Behandlingen han får er deretter. Dommer i Washington, lot etterforskerne bryte klient-advokat-sekretessen under mistanke om at hemmeligholdet ble brukt til å skjule en forbrytelse.

Nå åpner Cannon for å se på denne beslutningen på nytt.

Den føderale dommeren som fører tilsyn med tidligere president Donald J. Trumps hemmeligstemplede dokumenter, sa torsdag at hun hadde til hensikt å se på nytt på en enormt viktig juridisk seier som påtalemyndigheten vant i fjor, og som fungerte som en hjørnestein i obstruksjonsanklagene som ble innlevert mot Trump.

I sin kjennelse sa dommeren, Aileen M. Cannon, at hun ville holde en høring for å revurdere en annen dommers beslutning om å tillate påtalemyndigheten å gjennombore taushetsplikten til en av Trumps advokater i henhold til det som er kjent som unntaket for kriminell svindel.
Denne bestemmelsen gjør det mulig for myndighetene å omgå den normale beskyttelsen som gis til en advokats kommunikasjon med en klient hvis de kan bevise at juridisk rådgivning ble brukt til å begå en forbrytelse.

Cannon spiller en helt avgjørende rolle for at Trump skal få en fair behandling. I Washington og New York er han fritt vilt.

Avhengig av hvordan dommer Cannon til slutt dømmer, kan hennes beslutning om å ta om de vanskelige og langdryge juridiske argumentene om unntaket for kriminelt bedrageri være et alvorlig slag mot obstruksjonsanklagene i tiltalen mot Trump. Selv om hun ender opp med å bekrefte den første dommerens konklusjoner, vil det å holde enda en høring om saken ta mer tid og spille inn i Trumps strategi om å utsette saken fra å gå til rettssak så lenge som mulig.

Tid er hva Trump trenger. Jo nærmere valgdagen jo vanskeligere blir det for aktoratet å stikke kjepper i hjulene for Trump.

Alan Feuer i New York Times kan ikke unnlate å komme med et stikk til en dommer som forpurrer Bidens plan om å ødelegge hovedutfordreren med legale midler.

På en spiss måte som hun har vist før, hevdet dommer Cannon deretter at hun hadde myndighet til å gjennomføre høringen.

«Det er opp til denne domstolen – i denne konteksten etter tiltalen – å gjøre faktiske funn om omstridte spørsmål som er relevante for det andre leddet i unntaket for kriminalitet og bedrageri», skrev hun, og brukte kursiv for å understreke poenget.

Det var dommer Beryl A. Howell som tillot å bryte advokat-klien-privilegiet. Dermed kunne Trumps advokat tvinges til å avsløre kommunikasjonen med klienten.

Den ble toppet av en omfattende kjennelse fra dommer Beryl A. Howell, som på det tidspunktet var Washingtons føderale sjefsdommer, som slo fast at det juridiske arbeidet til en av Trumps advokater, M. Evan Corcoran, høyst sannsynlig hadde blitt brukt til å begå en forbrytelse.
På grunn av denne konklusjonen tillot dommer Howell påtalemyndigheten å avhøre Corcoran foran en storjury og tvang ham til å utlevere to ekstremt avslørende opptak han hadde gjort av seg selv, der han beskrev sin interaksjon med Trump i en tidlig fase av dokumentetterforskningen.

Dette er den type metoder justisdepartementet og statsadvokat Alvin Bragg har benyttet for å felle Trump. Cannon kan komme til å snappe byttet foran øynene på dem. Smith var ekstremt misfornøyd.

Noe av det myndighetene fikk vite av Corcoran, dukket senere opp i tiltalen mot Trump. Det ble brukt til å underbygge anklagene om at den tidligere presidenten gjentatte ganger hadde forsøkt å hindre justisdepartementets forsøk på å få tak i en mengde hemmeligstemplede statshemmeligheter som han hadde oppbevart etter at han forlot Det hvite hus.
Corcoran fortalte for eksempel etterforskerne at Trump hadde spurt ham om hva som ville skje hvis han nektet å «spille ball» med påtalemyndighetene som hadde fått en stevning fra storjuryen for å få utlevert alle de hemmeligstemplede dokumentene han var i besittelse av.

En fjær kan gjøres til fem høns bare aktor, dommer og storjury spiller på samme lag.

Alan Feuer klarer ikke skjule sin misnøye over at Cannon gjenåpner saken.

Dommer Cannon, som ble utnevnt av Trump, har gjennom hele saken om de hemmeligstemplede dokumentene ofte vist en tendens til å ville avgjøre juridiske spørsmål på egen hånd, selv om de aktuelle sakene allerede har vært avgjort i lang tid.

Etterforskernes mål har hele tiden vært å henge Trump i hans egne uttalelser. De brøt også advokat-klient-privilegiet i forholdet til Michael Cohen.

Cannon vil også se på instruksene FBI-agentene som skulle raide Mar-a-Lago hadde. Det er kommet frem at de var forberedt på skyting og hadde en akuttlegevakt klar.

Dokumentsaken gjelder hemmelige dokumenter. Også Biden har en sak om hemmelige dokumenter. Men spesialetterforsker Robert Hur sa han ville blitt dømt, men er for susete til å bli fremstilt. Republikanerne har bedt om å få originalopptakene utlevert. Justisdepartementet nekter. Merrick Garland har fått frist til fredag. Hvis han ikke etterkommer kravet kan han i teorien bli arrestert.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.