Israelsk høyesterett avsa tirsdag enstemmig kjennelse for at alle ultraortodokse yeshiva-studenter må avtjene militærtjeneste. Høyesterett sa at unntaksreglene ikke lenger gjelder, og det er ingenting som tilsier at ikke de religiøse studentene skal avtjene militærtjeneste som alle andre.

Unntak for de religiøse har lenge skapt gnisninger. Nå var det to forhold som gjorde det umulig å fortsette praksisen: Det ene var at loven som ga unntak, utløp. Det andre var massakrene 7. oktober. Hæren trenger flere menn.

Retten noterte seg det enorme antallet unge haredi-menn som til nå har vært fritatt for militærtjeneste, rundt 63.000, og skrev: «Manglende håndhevelse av bestemmelsene i sikkerhetstjenesteloven skaper alvorlig diskriminering mellom dem som er pålagt å gjøre tjeneste og dem som er fritatt fra militærtjeneste.»

«I disse dager, midt i en alvorlig krig, er byrden av ulikhet mer akutt enn noensinne, og krever at man fremmer en bærekraftig løsning på dette problemet», erklærte domstolen.

 

https://www.timesofisrael.com/in-historic-ruling-high-court-says-government-must-begin-drafting-haredi-men-into-idf/

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.