En stor sak splitter Israel langs en akse som går tvers gjennom dagens høyreorienterte regjering: Skal de ortodokse avtjene militærtjeneste? Høyesterett avsa kjennelse i 2017, og svaret var ja, men de religiøse partiene er flinke til å skaffe seg fordeler, og én av dem er fritaket.

Forsvarsminister Yoav Gallant sier det er et spørsmål om matematikk, ikke om politikk. Israel har ikke nok soldater.

“The army is in need of manpower now. It’s not a matter of politics, it’s a matter of mathematics,” he said.

Gallant sa han verdsetter at noen vier seg de hellige skrifter, men uten fysisk eksistens er det ingen åndelig eksistens. Alle må være med på å bære byrden.

“We cherish and appreciate those who dedicate their lives to learning the Torah. However, without physical existence, there is no spiritual existence. Our security challenges demonstrate that everyone must bear the burden [of service]. All parts of society.”

Her dukker en interessant motsetning opp: Sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir fra partiet Otzma Yehudit er tilhenger av en tøff linje overfor palestinerne, men han beskytter samtidig de ortodokse, de såkalte svartkledde, på hebraisk kalt Haredim.

Netanyahu har søkt støtte fra de religiøse partiene tidligere Shas og United Torah Judaism.

Spørsmålet om tjenestegjøring i hæren ble reaktualisert ved nyheten om at hæren kan måtte forlenge tjenestetiden for vernepliktige og for innkalte reservister pga. Gaza-krigen og situasjonen i nord. Antall pliktdager for reservistene skulle også økes.

The issue of ultra-Orthodox exemptions has crept back to the fore of the political agenda in recent weeks after the IDF announced plans to add time onto mandatory service terms for military recruits and to delay retirement for some reservists while also raising the number of days they must serve annually, as it prepares for extended fighting in Gaza and the possibility of war against Hezbollah.

Spørsmålet om fritak for de ultraortodokse har sneket seg tilbake til den politiske dagsordenen de siste ukene, etter at IDF kunngjorde planer om å legge til tid på obligatoriske tjenestevilkår for militære rekrutter og å utsette pensjonering for enkelte reservister, samtidig som de øker det årlige antallet tjenestedager, da hæren forbereder seg på utvidede kamper i Gaza og muligheten for krig mot Hezbollah.

De som bærer byrdene, føler at de svartkledde er gratispassasjerer. Det er også de som får flest barn, slik at andelene av befolkningen øker.

 

https://www.timesofisrael.com/gallant-on-ultra-orthodox-draft-we-need-manpower-now-its-maths-not-politics/

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»! Du kan også kjøpe den som ebok her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.