«Julian Assange er fri», skriver WikiLeaks på X. Han forlot Belmarsh-fengselet i London mandag morgen. Assange skal befinne seg i et fly som landet i Bangkok. Derfra drar han til øya Saipan i øygruppen Marianene, som er under amerikansk jurisdiksjon.

Her vil Assange bli fremstilt for en dommer og erkjenne ett tiltalepunkt: at han offentliggjorde hemmeligstemplet informasjon. For dette vil han bli dømt til 69 måneders fengsel, noe han allerede har sonet til overmål.

«Etter mer enn fem år i en celle på 2 ganger 3 meter, isolert 23 timer i døgnet, skal han snart gjenforenes med kona Stella Assange og barna deres, som kun har kjent faren sin bak lås og slå», skriver Wikileaks.

Assange blir fulgt av den australske ambassadøren til Storbritannia. Australia har engasjert seg i Assanges sak.

Forløpet videre kan bli spennende. Vil Assange stå frem og fortelle hva han har gjennomgått? Det er ikke sikkert dét vil stille USA i et særlig flatterende lys.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.