Nigel Farage har tillatt seg å si at Ukraina-krigen har en forhistorie. Russerne advarte gang på gang om at Natos ekspansjon østover ville bli møtt med en reaksjon. I 2014 sto jeg i EU-parlamentet og advarte om at det kom til å bli krig i Ukraina, sa Farage.

Det var i et intervju med BBC at Farage sa at Vesten fremprovoserte krigen. Det fikk tidligere utenriksminister og nåværende innenriksminister James Cleverly til å si at Farage lød som et ekko av Putin: Den «samme nedrige rettferdiggjøring av krigen».

Det er ikke mulig å antyde at Vesten må dele på ansvaret for krigen uten å bli beskyldt for å løpe Putins ærend.

Det var ingen forskjell på Tory og Labour-politikere.

– Farage vil heller slikke støvlene til Putin enn å stille opp for det ukrainske folket. Dette er skammelige uttalelser, som viser Farages sanne ansikt: en Putin-apologet, sier Labours skyggeforsvarsminister John Healy.

Tidligere minister for forsvarsveteraner, Tobias Ellwood, sier til Daily Telegraph at «Churchill ville snudd seg i graven.»

– Putin, som allerede nyter hvordan Farage skaper uro i britisk politikk, vil være storfornøyd når han hører slik snakk om pasifisering i vår valgdebatt, sier Ellwood.

Det er helt klart et ønske om å stoppe Farages fremmarsj i valgkampen som ligger bak. Farage visste godt at han stakk hånden i et vepsebol, men må ha kalkulert med at det var noe å hente.

– OK, nå skal jeg si deg noe du ikke vet. I 2014 sto jeg i EU-parlamentet og sa at det kommer til å bli krig i Ukraina, sier Farage, som satt i parlamentet i drøyt 20 år før britene forlot EU.

– Hvorfor sa jeg det? Det var åpenbart for meg at den stadige utvidelsen østover fra Natos og EUs side ga denne mannen en grunn til å si til sitt folk at nå er de ute etter oss igjen og gå til krig.

– Så hold an litt, vi provoserte fram denne krigen. Det er selvfølgelig hans skyld – han brukte det vi gjorde som en unnskyldning, sa Farage videre i intervjuet.

Farage sa Putin er en «stor» leder som har klart å få skikk på Russland. Men han mener neppe alle dissidentene Putin har likvidert eller forsøkt drepe, som journalisten Anna Politovskaja.

I intervjuet fikk Farage – som nå leder partiet Reform UK – spørsmål om hva han synes om Vladimir Putin.

– Jeg sa at jeg misliker ham som person, men beundrer ham som en politisk operatør fordi han har klart å ta kontroll over styringen av Russland, svarte Farage. (NTB)

 

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.