Børsen i Budapest gjør det bedre enn sine regionale rivaler til tross for EUs finansielle kamp mot landet. Nu i juni passerte den 70.000 – «all times high» – for første gang i historien.

Tilpasser seg sanksjonsregimet

I tysk finanspresse blir Ungarns motstandskraft mot EUs sanksjoner fremhevet. EU har frosset mer enn 15 milliarder euro i et forsøk på å tvinge landet til å danse efter sin pipe, men tilbakeholdelsen av midler har lært Ungarns aksjemarked å tilpasse seg sanksjonsregimet og kunsten å overleve uavhengig av Brussels penger.

Siden starten på den russiske invasjonen av nabolandet Ukraina, har den ledende ungarske indeksen BUX steget med 47 prosent, noe som er betydelig bedre enn noe annet ledende børsbarometer i regionen.

Bøter og sanksjoner

Ungarn ble nettopp ilagt en bot på 200 millioner euro for at de beskytter grensene mot ulovlige migranter. I tillegg kommer en tilleggsbot på én million euro pr. dag så lenge landet ikke slipper inn migranter.

At Ungarns økonomi vokser til tross for EUs sanksjoner «på grunn av konstitusjonelle mangler» … «tyder på at markedsaktørene har vennet seg til Ungarns posisjon», skriver det tyske finansmagasinet FAZ. Både handels-og driftsbalansen forbedret seg ifjor «mye raskere enn forventet» og landet har i betydelig grad klart å redusere sin avhengighet av EU-finansiering.

Kinesiske investeringer

En konsekvens av EUs sanksjonsregime, er at Ungarn i økende grad vender seg østover. Spesielt er kinesiske investeringer en faktor som bidrar til at landet er i stand til å redusere sin avhengighet av EU.

EU gir Ungarn en bot på 200 millioner euro for ikke å slippe inn migranter

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.