Norge, Sverige og Finland er enige om å etablere en militær transportkorridor som skal gå gjennom Nord-Norge, Nord-Sverige og Nord-Finland.

Målet er at militært personell raskt kan flyttes fra norske havner gjennom Sverige og Finland.

Støre kaller Norge, Sverige og Finland en nord-nordisk familie.

– Vi sparer veldig mye tid på at vi kjenner hverandre, er på fornavn, går uformelt kledd og kan snakke både sosialt om hverdag og utfordringer, og veldig konkret om hva vi nå skal samarbeide dypere om innen rammen av sikkerhet, sier Støre til NTB.

På besøk i Bodø

Støre presenterte samarbeidet sammen med Finlands president Alexander Stubb og Sveriges statsminister Ulf Kristersson under et besøk i Bodø.

De tre landenes forsvarsministre skal nå finne ut av hvordan det skal legges til rette for at mennesker og materiell kan transporteres mellom landene.

– Hva det betyr for jernbane, for vei, for fly og for samordning – der ønsker vi å gjøre forbedringer, og vi ønsker å komme i gang med det raskt, sier han.

Sentralt for sikkerheten

Foreløpig er det ikke bevilget penger til dette.

– Det må komme som følge av konkrete planer som skal gjennomføres. Nå må vi først få dette i gang, få det på papiret, sier Støre.

Norge kan samarbeide på en helt annen måte med Sverige og Finland nå som de også er med i Nato, mener Støre.

– Et troverdig forsvar i nord er sentralt for vår sikkerhet. Da må vi legge til rette for å kunne fremføre forsterkninger i nord raskt hvis situasjonen krever det. Dette er bare mulig hvis vi samarbeider tett, både sivilt og militært, sier han.

Viktig rolle

Norges rolle som mottaker av allierte forsterkninger er blitt enda viktigere etter at Finland og Sverige ble medlem av Nato, mener Støre.

– Norge spiller en viktig rolle i forsvaret av Sverige og Finland. Og de nordiske landene vil spille en viktigere rolle i forsvaret av Østersjøen og de baltiske land, sier Støre.

Finlands president Alexander Stubb er enig.

– Hvis østersjøområdet skulle bli blokkert, så er vår eneste rute ut via Sverige og Norge. Det var en viktig diskusjon her, sier han.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.