Flere fagforbund går inn for at Oljefondet selger seg ut av våpenprodusenter som leverer til Israel. Med sin dype involvering i krigen i Ukraina ser de ikke for seg at de kan møte seg selv i døra.

Det ene er at fagforbundene legger seg åpne for anklager om dobbeltmoral. Hva er konsekvensene av en boikottlinjen? Skal Israel nektes å forsvare seg mot en fiende som vil utslette dem? Det vil være konsekvensen hvis fagforbundenes anbefaling tas til følge.

Det finnes ingen avveining i fagforbundenes tankegang: Oljefondet er en tung aktør. Hvis den skulle vende seg mot Israel vil det få ringvirkninger. Trolig er det Amerika som holder Oljefondet i age. Er man stor er det mange hensyn å ta. Men ikke hvis man lever i 70-årenes aktivisme.

Men hva med Norges deltakelse i Ukraina? Norge har støttet opphevelsen av forbudet mot klasevåpen og utarmet uran, til tross for at Norge var blant pådriverne for forbudet. Prinsippene må vike når egne interesser står på spill. Hvorfor skal ikke den samme retten gjelde Israel?

 

Våpenprodusenter som selger våpen til Israel kan være en tilrettelegger for alvorlige lovbrudd, mener fagforeningstopper. De ber oljefondet selge seg ut.

– Ved å selge våpen til Israel risikerer våpenprodusenter å legge til rette for pågående alvorlige brudd på internasjonal humanitær rett i Gaza, sier andre nestleder Steinar Krogstad i LO i en pressemelding.

En ny rapport publisert av flere medlemmer i koalisjonen Don’t Buy Into Occupation viser at Statens pensjonsfond utland – også kjent som oljefondet – er blant de største europeiske finansinstitusjonene som investerer i internasjonale våpenprodusenter som selger våpen til Israel.

Ifølge rapporten har seks våpenprodusenter solgt våpen eller våpensystemer til Israel. Oljefondet har investeringer i fire av dem.

– Oljefondet og andre aktører som investerer i disse selskapene bør iverksette umiddelbare tiltak og selge seg ut av selskaper som fortsetter å selge våpen til Israel, sier Mette Nord, leder av Fagforbundet.

Forbundsleder Christopher Beckham i HK Norge ber regjeringen om handling.

– Det er uakseptabelt at våre sparepenger er med på å finansiere brudd på folkeretten og menneskerettigheter i Gaza og Vestbredden. Nå må regjeringen gi tydelig beskjed til Norges Bank om at dette er noe vi ikke kan være med på. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.