Lasse Diding, kommunist, hotelleier og millionær, har reist en stor statue av Vladimir Lenin, revolusjonær marxistisk politiker, grunnlegger av Sovjetunionen og diktator. Statuen ble avduket lørdag 15. juni i den lille byen Varberg i Halland, 70 kilometer sør for Göteborg. Dette melder Samnytt.

Den åtte meter høye statuen av Lenin står på et av Varbergs høyeste punkter. Ifølge Diding vil den tilføre byen en «estetisk og symbolsk» verdi.

På spørsmål om det virkelig er passende å reise en statue av en kommunistisk diktator som Lenin, svarer Diding «Ja, absolutt!» Han hevder at Lenin var en fredsapostel, og kritikken han har fått handler mer om at han grunnla en stat som seinere ble et diktatur.

Et palestinsk flagg ble også plassert på statuen i forbindelse med avdukelsen.

Jan Myrdal er død, 93 år gammel

Rød Ungdoms Amrit Kaur vil omprofilere kommunisme og tror revolusjon kan være gøy

Lasse Diding er meget seriøs i sin hyllest til Lenin. Han deler også ut Jan Myrdals store pris – Leninprisen, hvert år til en forfatter eller kunstner som arbeider i Sverige og som er aktiv i en opprørsk venstresidetradisjon. Med sin prissum på 100.000 svenske kroner er Leninprisen en av Sveriges største kulturpriser.

Forfatteren Karl Ove Knausgård ble i 2023 tildelt Leninprisen, som han takket ja til.

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.