Slik ser statuen av Vladimir Lenin ut i Minsk, Hviterussland. Foto: Vasily Fedosenko / REUTERS / NTB scanpix

En statue av Sovjetlederen Vladimir Lenin blir lørdag avduket av et lite kommunistparti i Tyskland.

Partiet MLPD har invitert til fest med pølser og kake for dem som vil bivåne den over to meter høye statuen i byen Gelsenkirchen.

– Lenin var en tenker av verdenshistorisk betydning, langt forut for sin tid, hevder partileder Gabi Fechtner.

Statuen er den første i sitt slag i det tidligere Vest-Tyskland, ifølge partiet. Kommunistregimet i Øst-Tyskland kollapset etter Berlinmurens fall i 1989.

Men ikke alle innbyggere i Gelsenkirchen er like begeistret for Lenin. Sovjetlederen representerer vold, undertrykkelse, terrorisme og grusomme menneskelig lidelser, heter det i en felles uttalelse fra mer moderate politiske partier i byen.

Etter å ha vunnet en strid i rettsvesenet, har kommunistene likevel fått grønt lys for statuen – som opprinnelig ble produsert i det tidligere Tsjekkoslovakia i 1957.

Avdukingen av Lenin skjer samtidig som statuer av personer knyttet til slaveri og kolonialisme er blitt fjernet en rekke steder i USA og europeiske land. Noen er revet ned av demonstranter, mens andre er fjernet av lokale myndigheter i kjølvannet av protester mot rasisme og diskriminering.

 

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.