Britiske investorer er allerede på vei ut av landet. Labours økonomiske planer skremmer velstående briter, som frykter at deres verdier skal reduseres kraftig.

Et stormløp for å trekke penger ut av britiske aksjer er ikke helt den tillitserklæringen opposisjonen hadde håpet på, skriver The Telegraph. Men Labour kan skylde på seg selv, for deres sosialdemokratiske økonomiske ideer er ikke gode nyheter for britisk økonomi.

Med økende skatter og flere reguleringer kommer Storbritannia til å bli et mindre lønnsomt sted å drive virksomhet – og folk er allerede i ferd med å trekke pengene sine ut.

Dette skjer mens børskursene på FTSE250 er i sterk medvind. Allikevel trakk investorer ut 1,3 milliarder pund fra britiske fond i april.

Det er ikke akkurat noen tillitserklæring til den Labour-regjeringen som med stor sannsynlighet vil bli dannet i begynnelsen av neste måned, ei heller til opposisjonens løfte om «vekst».

Årsaken er enkel og lettfattelig: Investorer har forstått at sosialdemokratisk politikk ikke er til deres fordel.

I løpet av de siste dagene har det begynt å lekke ut at Labours kandidat som finansminister, Rachel Reeves, vil øke kapitalgevinstskatten, og kanskje til og med likestille den med inntektsskatten. For skattytere med høyere skattesats vil det bety en dobling av skattesatsen, fra dagens 20 prosent til minst 40 prosent, og 45 prosent for personer med toppskatt.

En allerede hardt presset olje- og gassnæring må også forvente høyere skattenivå, og bankene blir trolig også rammet av Labours ønsker om å konfiskere så mange milliarder som mulig av de foraktede private midlene.

Det virker som om Labour mener bedrifter som klarer å tjene penger bør straffes med ekstra høye skatter.

Samtidig vil man utvide arbeidstageres rettigheter kraftig, noe som vil medføre et kraftig inngrep i et fleksibelt arbeidsmarked. Trendy «velvære»-moter som «retten til å skru av» kan bli lovfestet, noe som vil gi woke HR-avdelinger enda større makt.

Det grønne skiftet

Pensjonsfondene, som til en viss grad har begynt å investere i britiske aksjer igjen, vil bli tvunget til å investere i «grønn infrastruktur», uavhengig av om det er mulig å tjene penger på det eller ikke. Dette vil tappe aksjemarkedet for penger, og presse kursene nedover.

Legger man alt dette sammen er konsekvensen åpenbar: Storbritannia vil bli et langt vanskeligere sted å tjene penger i løpet av de neste fem årene. Labour snakker om «vekst» som om ingen har tenkt på det før, men hver eneste konkrete politikk de foreslår, vil sannsynligvis bremse økonomien enda mer.

Den islamske befolkningen vil få større innflytelse, siden en stor andel av disse stemmer for Labour, som har representanter som feirer valgseieren ved å rope Allahu Akbar. 

Lokalvalg i England – nyvalgt kommuneråd i Leeds ropte «Allahu akbar»

Alle ideer om å sende migranter til tredjeland som Rwanda vil stanses, og migrasjonen over Den engelske kanal vil fortsette for fullt. LHBTQ-galskapen vil forsterkes, etter at Det konservative parti har vist en viss motstandskraft mot det skeive tyranniet.

Private skoler vil komme under kraftig angrep. Det sosialdemokratiske prinsippet virker å være at alle skal ha det like dårlig, og alle skal få en like elendig utdannelse.

Derfor innføres MVA på private skolepenger, og bedrifter får ikke lenger fradrag på skatten hvis de betaler privatskoler for barna til de ansatte. Bare fra private skoler planlegger Labour å hente inn nesten 5,7 milliarder pund.

Det forventer også at selskapsskatten vil økes, tilbake til samme nivå som før Sunak-regjeringen reduserte skattenivået merkbart. Målet er å hente inn over 20 milliarder pund ekstra fra private midler.

Den brutale spådommen er denne: Britene står overfor fem år med stagnasjon, null vekst, økende skatter og svekkede offentlige tjenester. Avkastningen vil bli dyster, og det britiske forfallet vil fortsatte for full styrke.

En spådom er ingen vitenskap, men svært mange briter vil nikke anerkjennende til en slik dyster forventning.

At britene allikevel kommer til å velge Labour inn i regjering 4. juli sier alt om hvor elendig Tory-partiet har prestert i de 14 år de har styrt landet.

Norske milliardærer i Sveits kan muligens få nye, britiske naboer i sommer.

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.