Nato forbereder byggingen av alternative transportruter for amerikanske soldater og materiell i tilfelle krig med Russland og en av dem går fra Vestlandet over til Sverige og Finland. Denne veien var innebakt i FrPs transportplan til en pris av 40 milliarder kroner.

Normalt ankommer amerikanske soldater Rotterdam og blir satt på tog til Polen. Men de vil være svært sårbare. Natos logistikkommando har derfor utpekt fem andre ruter, gjennom Balkan og Sentral-Europa. Men én går også gjennom Norge og østover.

Korridoren er omtalt i Nasjonal Transport Plan, NTP, og omtales i en såkalt «beredskapsportefølje».

Mer vei og bane skal rustes opp slik at Norge kan bli transittland for Nato til Sverige og Finland, gjennom en såkalt «beredskapsportefølje» på 40 milliarder. Og der regjeringen ønsker seg to- og trefeltsveier, vil Frp stort sett ha fire felter.

– Vi mener det er feil å bygge for lite, istedenfor å bygge for framtida, sier Listhaug.

Stortingspartiet vet, men kommuniserer ikke til offentligheten at Nato forbereder krig med Russland i overskuelig fremtid.

Planene var omtalt i en artikkel i telegraph.co.uk tirsdag. Vi finner ikke spor av den i NTB:

NATO er i ferd med å utvikle flere «landkorridorer» for å bringe amerikanske tropper og panser til frontlinjene i tilfelle en større europeisk bakkekrig med Russland.

Amerikanske soldater vil lande i en av fem havner og bli kanalisert langs forhåndsplanlagte logistikkruter for å konfrontere et eventuelt angrep fra Moskva, sier tjenestemenn til The Telegraph.

Når en av korridorene skal gå gjennom Norge er dette en selvsagt story som har krav på oppmerksomhet. Russerne følger med. En slik mottakshavn og veien østover vil bli bombemål.

Det kommer samtidig som alliansens toppledere advarer om at vestlige regjeringer må forberede seg på en konflikt med Russland i løpet av de neste to tiårene.

Logistikkruter har blitt en hovedprioritet etter at NATO-lederne ble enige om å forberede 300 000 soldater som skal holdes i høy beredskap for å forsvare alliansen på et toppmøte i Vilnius i Litauen i fjor.

Spørsmålet er på hvilket tidspunkt USA skal skipe ut soldater. Hvis de venter til et eventuelt Russland anfall kan det være for sent. Hvis de sendes før et angrep kan det bidra til eskalering. Nato vedtok på toppmøtet i Vilnius i fjor sommer å ha 300.000 soldater i beredskap i Europa til enhver tid.

Nå sier Stoltenberg og andre at Ukraina skal inn i Nato, til tross for at dette er noe Russland har sagt kategorisk nei til. Det var derfor de startet krigen 24. februar 2022. Hvis Nato fastholder målet må det være fordi de ser for seg et russisk nederlag.

 

https://www.telegraph.co.uk/world-news/2024/06/04/nato-land-corridors-us-troops-european-war/

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.