Italias statsminister Giorgia Meloni (FdI) og utenriksminister Antonio Tajani (FI) under et møte i Senatet i Roma 13. desember 2023. Foto: Roberto Monaldo / LaPresse via AP / NTB

– Vi vakler ikke i vår støtte til Ukraina og sender snart en ny hjelpe- og våpenpakke, men vi er heller ikke krigshissere, sa Italias utenriksminister Antonio Tajani i en tale lørdag. Ifølge La Repubblica utdypet den italienske statsråden utdypet poenget: «Med bruken av våpen inne i Russland øker risikoen for verdenskrig», sa Tajani, som talte i Rapallo under et arrangement i regi av næringslivsorganisasjonen Confindustria.

Italia fortsetter altså å markere avstand til andre NATO-land i synet på bruk av allierte våpen i Russland, og Tajani nevner spesielt Tyskland:

«Scholz’ valg og uttalelser» om bruk av tyske våpen på russisk territorium «er ikke våre. Pass på, for» risikoen »for en tredje verdenskrig øker hvis vi ikke er forsiktige. Det skal bare en liten feil til for at det får katastrofale konsekvenser. Dette må være klart».

– Vi står fast i forsvaret av Ukraina, men vi står også fast i forsvaret av freden, for det er hva det italienske folket ønsker, tilføyde den italienske utenriksministeren, som fastholder at det ikke skal sendes italienske soldater til Ukraina og at Italia ikke er i krig med Russland.

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.