Giorgia Meloni, Antonio Tajani og Matteo Salvini ankommer et møte i statsråd i Calabria den 9. mars 2023. Foto: Antonino D’Urso / LaPresse via AP / NTB.

Våpnene som Italia sender til Ukraina, skal brukes i Ukraina, sier Italias to vise­stats­ministre Antonio Tajani og Matteo Salvini. Det melder ANSA.

Fredag oppfordet NATOs general­sekretær Jens Stoltenberg alliansens medlemmer til ikke å nekte Ukraina å bruke våpnene de sender, inne i Russland. Men nå forsøker de to italienske statsrådene å sette bremsene på.

Det italienske nyhets­byrået siterer Tajani, som er utenriksminister og partileder i Forza Italia (FI):

«Vi er en integrert del av NATO, men alle beslutninger må tas kollegialt». […] «Vi vil ikke sende en eneste italiensk soldat til Ukraina, og de militære instrumentene som Italia sender, brukes i Ukraina. Vi arbeider for fred. Meldingene som kommer fra Russland, provoserer også frem en hybridkrig som må utkjempes, men vi må alltid arbeide for fred og dempe gemyttene.»

Lega-leder og transportminister Salvini avviser Stoltenbergs initiativ i kjent stil og avviser det tvert med et «ikke tale om»:

«Italia er ikke i krig med noen, og selv om det var riktig å hjelpe Ukraina militært, er det samtidig ikke snakk om å oppheve Kyivs forbud mot å angripe militære mål i Russland. Jeg gjentar også at Lega er imot å sende så mye som en eneste soldat for å kjempe i Ukraina. Vi ønsker fred, ikke opptakten til tredje verdenskrig.»

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.