Ukrainske styrker fyrer av en rakett mot russiske stillinger i Kreminna i Luhansk oblast den 9. mars 2023. Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB.

USAs president Joe Biden har torsdag autorisert Ukraina til begrenset bruk av amerikanske våpen inne i Russland for å forsvare Kharkiv, Ukrainas nest største by ikke langt fra grensen mot Russland.

Det bekrefter tjenestepersoner i Det hvite hus, melder New York Times. Klarsignalet er et stort skifte og kan åpne et nytt kapittel i Ukraina-krigen, skriver den amerikanske avisen.

Bidens beslutning ser ut til å markere første gang en amerikansk president har tillatt begrensede militære angrep på artilleri, rakettbaser og kommandosentre innenfor grensene til en kjernefysisk bevæpnet motstander.

Det presiseres at våpenbruken skal ha en defensiv karakter og ikke ramme dypt inne i Russland:

«Presidenten ga nylig sitt team beskjed om å sørge for at Ukraina kan bruke USA-leverte våpen til motangrep i Kharkiv-regionen, slik at Ukraina kan slå tilbake mot russiske styrker som angriper dem eller forbereder seg på å angripe dem», sier en amerikansk tjenestemann i en uttalelse fra den amerikanske administrasjonen. «Vår politikk med hensyn til å forby bruk av ATACMS eller langtrekkende angrep inne i Russland har ikke endret seg», heter det videre i uttalelsen, med henvisning til et artillerisystem som er levert til Ukraina, og som har kapasitet til å nå dypt inn på russisk territorium.

Beslutningen er ikke desto mindre et paradigmeskifte i USAs strategiske tenkning. Biden har tidligere fremhevet risikoen for tredje verdenskrig ved angrep mot russisk territorium.

Presidentens beslutning ser ut til å ha vært tungt påvirket av utenriksminister Blinken:

I Det hvite hus var Bidens overveielser svært lukkede, og kun kjent for en svært liten gruppe medarbeidere. Men The New York Times avslørte i forrige uke at utenriksminister Antony J. Blinken hadde kommet tilbake fra en tankevekkende reise til Kiev og privat fortalt presidenten at hans 27 måneder lange forbud mot å skyte amerikanske våpen inn på russisk territorium nå var i ferd med å sette deler av Ukraina i fare.

Også sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan, forsvarsminister Lloyd Austin og general Charles Q. Brown har presset på for begrensede angrep mot Russland med amerikanske våpen.

Spørsmålet er hvordan Russland nå vil reagere. En nærliggende tanke er at Kreml vil demonstrere økt offensiv beredskap.

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.