Ikke før hadde Tony Blinken signalisert at Biden ville myke opp restriksjonene på bruk av amerikanske våpen inne i Russland, så Ukraina kunne forsvare Kharkiv, før det kommer nye signaler: Nå skal ukrainerne få bruke våpnene dypt inne i Russland.

Det er snakk om en dramatisk opptrapping av krigen på bare noen få dager.

Utenriksminister Antony J. Blinken åpnet fredag for at president Biden kan tillate Ukraina å bruke USA-produserte våpen til å angripe et bredere spekter av mål i Russland, utover de angrepene han har godkjent på utskytningsramper som russerne bruker i sitt nåværende angrep på Kharkiv-området.

Torsdag het det at amerikanske våpen bare kunne brukes innen begrenset rekkevidde. Fredag var den utvidet til å gjelde dypt inne i Russland.

Ukraina får bruke amerikanske våpen i Russland

Amerikanske tjenestemenn sa torsdag at Biden hadde tatt denne avgjørelsen i løpet av de siste dagene og fortalt ukrainerne det, men at tillatelsen til å angripe i Russland var begrenset til steder russerne brukte til angrepet på Kharkiv. Amerikanske tjenestemenn sa at forbudet mot Ukrainas bruk av våpen for «langdistanseangrep» i Russland ikke var endret.

Jens Stoltenberg sa samtidig i forbindelse med en pressekonferanse i Praha at diplomatene vil fremskynde arbeidet med å sikre at Ukraina blir medlem av Nato.

The diplomats also agreed to try to shorten Ukraine’s path to NATO membership, he said, without giving further details.

Begge avgjørelser – å slå til inne i Russland og fremskynde Nato-medlemskap – er røde linjer for Russland.

Det vil garantert komme et svar.

Møtet i Praha var en forberedelse til toppmøtet i Washington i juli der Natos 75-årsjubilee skal feires. Der vil det komme nyheter om Ukraina.

Blinken sa at Biden og andre ledere på toppmøtet ville avsløre detaljer om en «robust støttepakke» for Ukraina.

«Vårt formål nå er å få på plass en bro som kan bringe Ukraina nærmere og til slutt inn i NATO,» sa han. «Som jeg sa, det er en bro som jeg tror dere vil se vokse frem på toppmøtet.»

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.