Pave Frans skal ha sjokkert biskoper i Italia ved å bruke et støtende skjellsord da han sa at homofile menn ikke burde få adgang til kirkens seminarer fordi det allerede er «for mye seksuell aktivitet blant homofile».

Paven sa på et lukket møte på en bispekonferanse i Vatikanet at homofile menn ikke burde få adgang til presteseminarene, melder italienske medier.

Biskopene på møtet skal ha blitt overrasket over språket 87-åringen brukte for å komme med uttalelsen – det nedsettende ordet «frociaggine», som på norsk kan oversettes til «soper», skriver The Daily Mail.

Det italienske nyhetsbyrået Adnkronos, som siterer kilder, rapporterte at paven sa i talen:

«Hør her: Det finnes allerede en soper-stemning som ikke er bra. Det er dagens kultur av homoseksualitet som gjør sitt til at de med en homoseksuell legning vil ha det bedre med å ikke bli akseptert til presteseminarer.»

Et flertall av italienere støtter pavens syn på Ukraina-krigen

Biskopene uttalte til avisen Corriere della Sera at bemerkningen ble møtt med «vantro latter». Noen antydet at det var en ærlig feil av paven, som har italiensk som andrespråk, og at han «ikke visste» hvor støtende ordet var.

De påståtte kommentarene, som ser ut til å være i strid med nylige tiltak for å endre opptaksreglene til presteseminarer, har kommet som en overraskelse for enkelte i kirken, ettersom Frans er kjent for å ha et mer liberalt syn på LHBT-rettigheter enn sine forgjengere.

Francesco Lepore, en tidligere prest som nå er aktivist for homofiles rettigheter, sa at han var «lamslått» over kommentarene som skal ha kommet fra Frans, som også er kjent under sitt fødenavn Jorge Mario Bergoglio.

– Til tross for at vi nå er vant til den type direkte språkbruk fra Bergoglios side, virker det å snakke om sopere på seminarene mer som noe en sier på bar enn hva man gjør som pave, sa han til la Repubblica.

Pave Frans sin siste uttalelse tyder på at han har inntatt et mer konservativt syn på deltagelsen av homofile menn i presteseminarer og andre kirkelige arrangementer.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.