Under utenriksministermøtet i Brussel mandag sa Ungarn nei til bevilgning av våpenstøtte til Ukraina. Utenriksminister Peter Szijjarto sa han var blitt utsatt for et enormt press. Ungarn ga etter for noen måneder siden og sa ja til en pakke på fem milliarder euro for ett år. Men nå hadde de snudd.

Tautrekkingen tar mye tid. Utenrikspolitiske spørsmål krever enstemmighet, men Ungarn er fundamentalt uenig.

De andre utenriksministrene klaget.

– Ukraina har bruk for våpnene nå, ikke neste år, sa Borrell.

– Vi kan ikke la EUs støtte til Ukraina ble holdt gissel av andre hensyn. Støtten er allerede svært forsinket.

Latvias utenriksminister Gabrielius Landsbergis langer også ut mot Ungarn, og anklager landet for å blokkere viktige utenrikspolitiske avgjørelser i EU.

– Vi må være ærlige på hva Ungarns posisjon faktisk er. Nesten alle diskusjonene og de nødvendige løsningene og vedtakene blir blokkert av ett land alene.

– Vi må begynne å se dette som en systematisk tilnærming mot at EU skal ha en meningsfull rolle i utenrikssaker, sa han og viste til at Ungarn blant annet har blokkert 41 prosent av EUs resolusjoner om Ukraina.

En rekke andre land har også uttrykt misnøye over ungarske blokkeringer, deriblant Estland, Italia, Tyskland og Belgia.

– Hver gang vi kommer hit, må vi bruke tid på å overbevise Ungarn om ikke å blokkere svært viktige initiativer, sa Estlands utenriksminister Margus Tsahkna.

Belgias utenriksminister Hadja Lahbib har på sin side sagt at det er uakseptabelt at et land som skrev under på Ukraina-støtten for noen måneder siden, nå snur. Og Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock oppfordrer Ungarn til å gjenoppta Ukraina-støtten fordi «Europa bare er sterkt hvis det er forent». (NTB)

Tidligere var det Kongressen i USA som var en flaskepropp. Nå er det EUs ministerråd.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.