Mikroplast ble funnet i alle testikler som ble analysert i en ny studie. Ifølge forskerne kan dette ha en sammenheng med den synkende sædkvaliteten hos menn i mange land. Dette melder Fria Tider via en artikkel hos den britiske avisen The Guardian.

Forskerne testet 23 testikler fra mennesker og 47 testikler fra hunder. De fant mikroplastforurensning i alle prøvene.

Testiklene fra mennesker var konservert, og sædkvaliteten kunne derfor ikke måles. Spermietallet i testiklene fra hundene kunne imidlertid kontrolleres, og det var lavere i prøver med høyere PVC-forurensning. Studien viser en sammenheng, men ifølge forskerne trengs det mer forskning for å konkret bevise at mikroplast forårsaker synkende sædkvalitet.

Spermtallene hos menn i mange land har falt kraftig i flere tiår, og kjemiske miljøgifter som plantevernmidler har blitt utpekt som mulige syndere i ulike studier.

Mikroplast har også nylig blitt påvist i blod, morkake og morsmelk fra mennesker. Dette tyder på en omfattende forurensning av menneskekroppen, både hos menn og kvinner. Helseeffekten er fortsatt ukjent, men mikroplast har vist seg å forårsake skade på celler i laboratoriemiljøer.

Store mengder plastavfall dumpes i miljøet, særlig i utviklingsland, og mikroplast har forurenset hele planeten. Mennesker får i seg partiklene gjennom mat og drikke og ved å puste dem inn.

«Først tvilte jeg på om mikroplast kunne trenge inn i reproduksjonssystemet. Da jeg først fikk resultatene for hunder, ble jeg overrasket. Jeg ble enda mer overrasket da jeg fikk resultatene for mennesker», sier professor Xiaozhong Yu ved University of New Mexico i USA, ifølge The Guardian.

Testiklene som ble analysert, ble hentet fra obduksjoner i 2016. Mennene var mellom 16 og 88 år da de døde.

«Effekten på den yngre generasjonen kan være mer bekymringsfull», påpeker Xiaozhong Yu.

Mennesketestiklene i studien hadde en plastkonsentrasjon som var mye høyere enn den som ble funnet i testikler fra hunder: 330 mikrogram per gram vev sammenlignet med 123 mikrogram. Polyetylen, som brukes i plastposer og -flasker, var den vanligste mikroplasten som ble funnet, etterfulgt av polyvinylklorid (PVC).

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.