Shabana Rehmans minnepris gikk til politiadvokat Terje Bjøranger og politioverbetjent Gunnar Valentin Svensson for deres langvarige innsats mot tvangsekteskap, vold, æresdrap og negativ sosial kontroll.

Shabana-prisvinnerne Terje Bjøranger og Gunnar Valentin Svensson har skrevet bok som omhandler æresvold.

– Når man tar opp betente temaer som æreskultur, klankultur og berøringsangsten knyttet opp til dette, så forventer vi å få kritikk, sier Bjøranger til Utrop.

Boken «Æresrelatert kriminalitet» har ikke overraskende fått kritikk fra miljøer som hevder at æreskulturer bare er oppspinn.

– Vi hadde forventet både positiv og negativ tilbakemelding, og er ikke overrasket. Vi vet at det finnes grupper som fornekter at æreskulturen eksisterer, eller vil bortforklare fenomenet, eller vil beholde æreskulturen, for å beholde sin makt. Jeg har hele tiden vært klar på at min lojalitet er overfor ungdommene som ønsker å bryte ut av æres- og klankulturen, og ikke overfor de som vil beholde æreskulturen. For meg er ikke dette et vanskelig valg, sier Bjøranger.

«Vi må snakke mye mer om æreskultur»

Svensson har jobbet i politiet hele tiden, mens Bjøranger har vært i UDI og barnevernstjenesten, før han begynte i politiet i 2010.

Æreskultur og æresvold er noe politiet tar på alvor, mener han.

– Vi har mange gode politifolk rundt om i hele landet som på eget initiativ har lært om æreskulturen, og som vil ta tak i denne problematikken. Helse, barnevern, skole og politi vil samtidig også trenge tydelige prioriteringer fra politisk hold. Sistnevnte må komme mye tydeligere, sier Bjøranger.

For Svensson og Bjøranger har den fremste utfordringen vært å måtte skrive med et såpass direkte språk.

– Selv om vi har valgt å være veldig «virkelighetsnære», ville vi vise at dette er et tema som kan jobbes med. Vi måtte skrive boken slik at leseren ikke skulle føle seg overveldet. At noen kan være negative til at vi tar opp dette er ikke noe som vi har gitt stor betydning. Vi kan ikke las oss styre av det andre mener, avslutter Bjøranger.

De andre nominerte til Shabana Rehmans minnepris var, Noman Mubashir, Arin Soltanpanah, Sepideh Sanati, Soshiant Forouzkoohi og Ilyada Tuncar.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.