Jakominiplatz i Graz. Foto: Marion Schneider & Christoph Aistleitner – via Wikimedia.

En jente (14) fra Monte­negro bosatt i Øster­rike ble lørdag arrestert og varetekts­fengslet, mistenkt for å ha plan­lagt å drepe så mange «vantro» som mulig sentralt i Graz, og der­etter begå selvmord.

Den unge jenta skulle gå til angrep på Jakomini­platz, et av de to store transport­knute­punktene i hoved­staden til den øster­rikske delstaten Steier­mark, og etter politiets vurdering var angrepet nært fore­stående, skriver Kronen Zeitung.

Ifølge politiet hadde jenta allerede kjøpt våpen som øks, kniv og klær for å kunne angripe folk vilkårlig på Jakomini­platz i Graz. Hun sendte bilder av angreps­plan­ene sine til like­sinnede i utlandet via Telegram. Angrepet skulle være rettet mot «vantro», kunngjorde politiet lørdag. Planen var at hun svartkledd og bevæpnet med øks og kniv skulle gå etter uskyldige mennesker og drepe så mange som mulig, og så henrette seg selv når planen var gjennomført.

Det var informasjon fra en europeisk sikkerhets­myndighet som satte politiet i Steier­mark på sporet av 14-åringen.

Under en razzia hjemme hos familien fant politiet både klær og våpen, og dessuten propaganda fra den islamske staten (IS), herunder også kamp- og henrettelses­videoer.

Til tross for de over­veldende bevisene tilsto hun ikke under avhøret etter råd fra advokaten sin. Foreldrene hennes var også til stede under avhøret. I henhold til etter­forskning­en så langt var de sann­synlig­vis uvitende om datterens forferdelige planer.

«Islamisme, radikalisme og hat mot andre skal ikke ha en eneste millimeter plass i vårt samfunn. Dette krever årvåken­het og fore­byggende arbeid, men også straffer og tiltak som yter denne ufattelige radikalismen rett­ferdig­het», sier delstaten Steier­marks regjerings­sjef Christopher Drexler (ÖVP) i en kommentar til arrestasjonen av 14-åringen.

«Steiermark står nok en gang i sentrum for konsekvensene av uhemmet innvandring og farene ved politisk islam. Vi trenger en resolutt holdning mot tilhengere av radikal islam og en rask innføring av en lov som forbyr politisk islam i Østerrike», kommenterer Østerrikes tidligere forsvars­minister Mario Kunasek, nå representant i Steier­marks delstats­parlament.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.