Norske låntakere fikk beskjed om at de tidligst kunne vente seg rentesenking i desember. Nå har Riksbanken senket den svenske renta og banken forespeiler ytterligere to senkinger til høsten. Det kan bli vanskelig å forsvare høy rente for Ida Wolden Bache.

Den svenske styringsrenta senkes med 0,25 prosentpoeng til 3,75 prosent.

– Hvis inflasjonsutsiktene står seg, kan styringsrenta bli senket ytterligere to ganger i løpet av det neste halvåret, skriver Riksbanken i en pressemelding.

Tallene er oppsiktsvekkende. Etter ti rentehevinger på rad som har gitt stigende rente over åtte år, snur Riksbanken.

– Informasjon som har kommet inn siden den pengepolitiske rapporten i mars styrker bildet av en inflasjon nær målet til og med på litt lengre sikt. Inflasjonsforventningene er vel forankret og lønnsøkningene moderate, heter det.

Hva skal Norges Bank si? Hva er så fundamentalt forskjellig at det forsvarer fortsatt høy rente i Norge?

Den svenske kronen er noe svekket. Euroen koster 11,73 svenske kroner og dollaren 10,91 svenske kroner rundt klokken 9.45.

Norge har både svak krone og høy rente, og norske forbrukere tåler ikke mer. Nå viser svenskene vei. Den høye renta skulle gitt lavere inflasjon og en sterkere krone. Men vi fortsetter å importere inflasjon fra USAs vanvittige pengebruk. Norges Bank kunne valgt å støttekjøpe kroner så krona ble sterkere. I stedet gjør strømprisen av bedrifter går over ende. Det er selvskudd.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.