Skjermdump fra serien Instukids: nrk.no

Takk til NRK for Brennpunkt-serien Instukids!

De kom for å få hjelp, men ble rusavhengige. Barn og unge forteller om kort vei til piller og sprøyter på norske barneverns­institusjoner.

Følger virkelig barnevernet loven om å søke fosterhjem i den biologiske familie?

Barn som lever i alvorlige omsorgs- og livs­situasjoner, skal i større grad enn i dag vokse opp sammen med sine foreldre, gå på sin hjemskole og være en del av sitt nærmiljø. Haste­flyttinger, kortvarige og gjentatte flyttinger av barn skal i størst mulig grad unngås, og færre barn og unge skal bo i fosterhjem og institusjon.

Nå har det blitt lovfestet kommunal plikt til alltid å søke etter fosterhjem i barnets familie og nære nettverk. Tidligere var dette hjemlet i fosterhjems­forskriften, men er nå flyttet fra forskrift til lov (lovfesting). Barneverns­tjenesten skal alltid vurdere om noen i barnets familie eller nære nettverk kan velges som fosterhjem. Vurderingen skal kunne dokumenteres.

Faglig sett dreier strategiene mot sterkere tiltak og innsats i barnets familie, noe mange har kjempet for i svært mange år.

Mange kommuner har hatt en høy andel barn og ungdom med barneverns­tiltak utenfor hjemmet. Det har dessverre vært en omfattende bruk av fosterhjem og institusjon som tiltak.

Bufetat har bistandsplikt og skal bistå kommunene med å skaffe fosterhjem når kommunene har vurdert at det ikke er muligheter til å finne fosterhjem i slekt og nettverk. Kommunen skal gi en kort begrunnelse når den ber Bufetat om bistand.

Nå vil endelig den biologiske familie være i fokus, og det er virkelig bra. Jeg håper virkelig nå myndighetene tar lærdom av Instukids, slik at man slipper at barn og unge forteller om kort vei til piller og sprøyter på norske barneverns­institusjoner.

Det er skremmende at barn starter rusmisbruket på barneverns­institusjonene, slik denne serien klart dokumenterer, og man må snarest gjennomgå driften av dagens barneverns­institusjoner slik at man unngår rusmisbruket som i dag forgår i stort omfang.

Svein Otto Nilsen er gruppeleder for Pensjonistpartiet i Trøndelag fylkesting.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.