Italias forsvarsminister Guido Crosetto på besøk hos USAs forsvarsminister Lloyd Austin i Pentagon den 23. juni 2023. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB.

Uttalelsene fra Frankrikes president Emmanuel Macron om at de vestlige landene kanskje vil sette inn tropper i Ukraina-krigen, er hensiktsløse og unyttige og øker spenningen, sier Italias forsvars­minister Guido Crosetto i et intervju med Corriere della Sera lørdag.

Den italienske statsråden utelukker nokså kategori at Italia vil sende soldater til Ukraina.

Corriere della Sera: Så Italia vil ikke delta i en eventuell væpnet intervensjon?

Guido Crosetto: Absolutt ikke! I dag er det ingen som kan reise tvil om dette.

Til forskjell fra andre land har Italia et grunnlovsfestet forbud mot direkte militære intervensjon utover det som er fastsatt i grunnloven, forklarer den italienske forsvarsministeren.

Vi kan bare se for oss væpnede intervensjoner med et internasjonalt mandat, for eksempel for å gjennomføre en FN-resolusjon.

Selv i fravær av en slik begrunnelse ville det være en dårlig idé, mener Crosetto:

Det ville utløse en ytterligere konfliktspiral som ikke ville komme særlig ukrainerne selv til gode. […]

Så det var feil av Macron å oppfordre europeiske land til å gripe inn dersom situasjonen forverrer seg?

Jeg dømmer ikke en president i et vennligsinnet land som Frankrike, men jeg forstår ikke hensikten med eller nytten av disse uttalelsene, som objektivt sett øker spenningen.

Den italienske storavisen lurer på hva Italia vil gjøre hvis Ukraina må gi tapt for Russland. Det må vi forhindre, svarer Crosetto.

Det var derfor vi sa fra starten av at Ukraina måtte få hjelp, for hvis russerne kom til Kiev, hvis de erobret et suverent land, hvis vi tok det for gitt – slik noen selvutnevnte eksperter og professorer gjør vennligsinnet mot Russland, og jeg lurer på hvordan man kan være dét gratis… – at man kan invadere et annet land bare fordi man er sterkere, ville det være en katastrofe for alle.

Man må hjelper Ukraina med å holde stand så lenge som nødvendig, men også sette sin lit til diplomatiet, mener forsvarsministeren.

Vi må gå tilbake til å tvinge FN, Putin og Genève-konferansen til å gjøre noe; til og med Vatikanet kan gjenoppta sin mekling. Vi må snu hver stein for å få til en våpenhvile: Selv én dag uten bomber er en bragd, for da kan det bli to, eller tre, eller fire…».

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.