Den irakiske TikTok-stjernen Ghufran Mahdi Sawadi med «kunstnernavn» Umm Fahad, ble fredag kveld skutt og drept utenfor sitt hjem i Iraks hovedstad Bagdad, skriver CNN.

Delt på sosiale medier

Drapet ble fanget opp av et overvåkningskamera og delt på sosiale medier. Videoen viser en mann på motorsykkel som der og da skyter og dreper Sawadi. 




Sterk islamsk orientering

Drapet på 30 år gamle Sawadi settes i sammenheng med innstramninger i lovverket som regulerer sosiale medier og stadig mer islamsk-konservative strømninger i landet. 

Iraks regjering domineres av partier med forbindelser til Iran og mange av dem har sterk islamsk orientering.

På TikTok opptrådte Sawadi gjerne iført trange eller avslørende klær, hun sang og lekte med sin lille sønn. Hun hadde rundt 460.000 følgere og kunne ha flere millioner visninger av hver enkelt video.

Krenket offentlig moral

Sawadi tøylet grensene i det «liberale» Irak og på et tidspunkt ble hun fengslet i 90 dager for «å ha produsert og publisert filmer og videoer med obskønt og uanstendig språk og som krenker offentlig anstendighet og moral». 

Filmen som utløste straffen viste henne dansende i fødselsdagsselskapet til hennes seks år gamle sønn.

Nedenstående video har i skrivende stund 3,2 millioner visninger:

@omfaahad توزيع السلات الغذاىية #ام_فهد ♬ الصوت الأصلي – ام فهد – OmFahad

Lav oppklaringsprosent

I begravelsen sa broren Ameer Sawadi at han hadde lite tro på at drapsmannen ville bli tatt:

– Jeg kan nevne mange uskyldige som er blitt drept. Har du hørt noe om deres sak? Har de funnet morderne? Nei.

Tredje offer på ett år

Ifølge irakiske myndigheter skal det settes sammen «et spesialisert arbeidsteam for å finne ut omstendighetene rundt drapet av en kvinne som er kjent på sosiale medier, og som ble drept av ukjente gjerningsmenn».

Sawadi er den tredje unge irakiske stjerne av sosiale medier som er drept på mindre enn ett år. Til felles har de at de eksponerte adferd som anses som sekulær og vestlig.

 

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.