De olympiske sommerlekene skal arrangeres i Paris fra 26. juli til 11. august 2024. I tillegg til frykt for terrorangrep sliter Frankrikes hovedstad også med andre problemer før sommer-OL.

Noen av verdens beste atleter skal snart svømme i den parisiske elva Seinen. Det er i hvert fall planen til OL-arrangørene.

Vannkvaliteten i Seinen skaper imidlertid store problemer. Det er til og med reist tvil om det er trygt å hoppe i elva. Dette melder DR.

Vannet inneholder blant annet for høye nivåer av tarmbakterien Escherichia coli (E. coli).

Med mindre enn 100 dager igjen til lekene starter, har Surfrider Foundation, en internasjonal veldedighetsorganisasjon med fokus på vann og bærekraft, publisert en rapport som slår fast at det fortsatt er «bekymringsverdige» nivåer av E.coli i Seinen.

Storbritannias OL-delegasjon tar ingen sjanser når det gjelder å sende utøverne ut i det skitne vannet i den franske hovedstaden.

Frankrike henter inn 2000 utenlandske sikkerhetsstyrker til OL

Macron vurderer å flytte åpnings­seremonien i sommer-OL

«Vi må ta tyfus- og hepatitt A-vaksine på forhånd og gå på antibiotika etter konkurransene», forteller den britiske OL-svømmeren Hector Pardoe til avisen The Independent.

«Jeg har ikke vært nødt til å ta slike forholdsregler før, men det siste forbundet ønsker å gjøre er å utsette noen av oss for risiko. Så de er veldig forsiktige i oppkjøringen til OL i Paris».

Flere svømme- og triatlonkonkurranser skulle arrangeres i Seinen i fjor, men siden bakterienivået i elva ikke var lavt nok allerede da, ble nesten alle konkurransene avlyst.

Som et resultat av dette har den regjerende olympiske mesteren i ti kilometer svømming, brasilianske Ana Marcela Cunha, bedt om at en plan B må komme på plass.

«Hvis det ikke er mulig å konkurrere i Seinen, må det finnes en plan B. Arrangøren må akseptere at det dessverre ikke er mulig å avholde arrangementet der de ønsker, og de må tenke på helsen til utøverne, som er det viktigste», uttalte Cunha i mars.

Arrangørene har imidlertid ennå ikke annonsert noen alternativer. President Emmanuel Macron hevder likevel at elva vil være klar for konkurranse i sommer. Han vil derfor gjerne ta seg en dukkert i Seinen selv.

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.