Myndighetenes i USAs reaksjon på de anti-israelske demonstrasjonene mot krigen i Gaza er sjokkerende, mener Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

– Vi, som resten av verden, har fulgt hendelsene ved amerikanske universiteter den siste uken med stor interesse, sa Erdogan på en pressekonferanse om Palestina i Istanbul fredag. (NTB-DPA)

Erdogan mener studenter blitt «truet» på grunn av sitt syn på Gazakrigen, men nevner ikke hva jødiske studenter har opplevd i over seks måneder.

– Vi har sett hvordan dem som i årevis har forelest oss om demokrati, ytringsfrihet og forsamlingsfrihet, plutselig blir fascistiske når det kommer til Israel og Israels interesser, sa presidenten, som gjentok sin støtte til Hamas.

Erdogans regjering har selv fått kritikk for å undertrykke studentprotester etter at presidenten utnevnte en upopulær rektor på Tyrkias toppuniversitet Bogazici i 2021.

Flere universiteter i USA, deriblant prestisjefylte skoler som Columbia og Yale, har slått hardt ned på studenter som protesterer mot Gaza-krigen den siste uken.

Det har vært flere pågripelser, og enkelte demonstranter har blitt beskyldt for å komme med antisemittiske uttalelser.

Sammenstøt

Studentene krever blant annet at universitetene følger BDS-reglene (boycott, divest, sanction). BDS anses av mange som en tydelig form for antisemittisme.

Også i Storbritannia har det vært voldsomme demonstrasjoner. Ved universitetet Sciences Po i Paris måtte politiet rykke ut fredag etter at studenter som støtter Israels rett til å forsvare seg mot terrorister møtte opp for å utfordre anti-israelske demonstranter som hadde barrikadert seg der.

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.