Fem FrP-representanter, alle menn, sier de vil stemme for å heve abortgrensen til 18 uker og avskaffe nemdene. Partiet er mot, men har stilt representantene fritt.

– For meg handler det om å stå på rett side av historien, sier Roy Steffensen til NRK.

Ifølge kanalen er det han, Terje Halleland, Bengt Rune Strifeldt, Sivert Bjørnstad og Himanshu Gulati som vil gå imot egen partiledelse og stemme for den nye abortloven.

Å stå på rett siden av historien er et uttrykk sosialistene bruker. Konservative og liberale er mer opptatt av verdier og hva som er rett. Kunnskapen om fostre og erkjennelsen av at de er mennesker har gjort fremskritt. Derfor er det paradoksalt at radikale skyver kvinner foran seg. En økning av kvinners rettigheter går å bekostning av det nye liv.

Fram til nå har det vært usikkert om regjeringens forslag til endringer i loven vil få flertall.

Venstre, Arbeiderpartiet, SV, MDG og Rødt er partiene som vil stemme for ny abortgrense. De har 80 representanter på Stortinget. Forslaget trenger minst 85 for å bli vedtatt. Dermed kan de fem Frp-stemmen bli helt avgjørende.

Frp-leder Sylvi Listhaug har sagt at partiledelsen er imot en ny abortlov, men Frp har fristilt sine representanter. Lørdag sier hun at ledelsen må respektere avgjørelsen til de fem representantene.

– De står i sin fulle rett. Man skal kunne stå opp for det man mener er riktig. Det er et spørsmål mange har sterke følelser knyttet til, og derfor er det noe vi overlater til den enkelte, sier hun til NRK.

I amerikanske delstater som California og New York kan man ta abort helt opp til fødselen. Det kalles reproduskjonslov.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.