Nyhetsbyrået AP har gjennomført en omfattende meningsundersøkelse som viser noen oppsiktsvekkende og alarmerende funn.

Bare tre av ti amerikanere mener at USA er et velfungerende demokrati. Halvparten mener det fungerer dårlig, og 14 prosent sier at USA ikke er et demokrati.

64 prosent ligger altså på den negative siden. Det er mye. Man kan ikke forvente at AP skal grave for mye i årsakene. AP er de siste årene blitt radikalisert i takt med det Demokratiske partiet. Det deler den ideologiseringen som Demokratene og mediene har gjennomgått som ser Maga som en fare for demokratiet, ikke en fornyelse. Likevel er det funn her som kaster lys over hvor splittet USA er blitt.

58 prosent av republikanerne mener kristen tro og verdier er en kjerneverdi. Bare 18 prosent av demokratene mener det samme.

Det er en enorm forskjell. Demokratene har vendt seg bort fra Gud. Mens Republikanske velgere har holdt fast ved kristendommen. Man kan si at Demokratene er blitt et anti-amerikansk parti.

Siden AP har gjennomført undersøkelsen vil de komme frem til at det er Trump som har gjort ungdommene pessimistiske og polarisert Amerika.

Men unge amerikanere mellom 18 og 29 er langt mindre tilbøyelige enn de over 60 til å si at USA er et velfungerende demokrati. Ungdommen er også mindre tilbøyelige til viktigheten av å ha en demokratisk valgt regjering. Seks av ti unge mener det er viktig, mens 9 av 10 eldre mener det samme.

Howard Lavine er professor i statsvitenskap ved University of Minnesota. Han forstår forskjellen mellom de eldste og de yngste velgerne.

– Mange unge husker ikke tilbake til da folk med ulike partipreferanser kunne samles i hverandres hjem. Deres referanseramme er den store splittelsen som kom med Donald Trumps presidentskap, sier han. (NTB)

AP vil ha det til at amerikanere flest har noen kjerneverdier felles, som frie valg. Men de senere år har Demokratene insistert på at det er rasistisk å vise ID før man stemmer og bekjemper det fortsatt med nebb og klør. Justisdepartementet vil ikke at amerikanere skal identifisere seg ved valglokalet. Men professorene AP har snakket med mener at den negative oppfattelsen av demokratiet skyldes «politikerne», dvs Trump.

– Noe skyldes at politiske ledere ikke gjenspeiler velgerne og oppfører seg mye mer polarisert enn de som stemte på dem. De fleste amerikanere er moderate, men blitt oppildnet til å hate det andre partiet, sier Lilliana Mason, statsviter ved Johns Hopkins University. (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.